15 yıl sonra iş bulup çobanlığı bıraktı

15 yıl boyunca Yüksekova ve köylerinde çobanlık yaptıktan sonra, bir mobilya-döşeme atölyesinde iş bulan Cezmi Doğan işinden memnun.

Yüksekova’da koltuk ve şark odası mobilyaları üreten bir atölyede bir yıl önce iş bulan Cezmi Doğan, işe ilk başladığında meslekle ilgili hiçbir bilgisi olmadığını ama bir ayda mesleğin inceliklerini öğrendiğini belirterek, "15 yıl çobanlık yaptım sonra geldim bu mesleğe başvurdum. Şimdi severek mesleğimi yapıyorum. Çobanlığın bir hayatı yok insan çürüyüp gidiyor. Ne yiyeceği ne içeceği hiçbir şeyi belli değil. 6 ay dağ başında taş, kar, yağmur demeden o soğukta kalıyoruz. Şimdi ben akşam evime gidiyorum. Çocuklarımı görüyorum. Maaşı az olsa da güzel bir iştir, meslektir" dedi.

b9117fd3-adf1-4881-885b-766b6e8d671a.jpg

"Ustalar bana öğretti ben de başkalarına öğretirim"

Bir yıllık çalışmanın ardından şu anda tek başına zorlanmadan günde bir şark odası takımı çıkarabilen Doğan, "Kesim işini de öğrendikten sonra aylığım 40 - 50 bine gelir. İstediğim yerde çalışabilirim. Burada ustalar bana işi öğrettti ben de başkalarına öğretirim. Onlarda başkalarına öğretir" diye konuştu.

"Bu halkın çocuklarıyız beraber ekmek yemek istiyoruz"

Cezmi Doğan gibi binlerce insanın işsiz olduğunu, işsiz olan herkesin iş imkanına kavuşmasını istedikleri belirten atölye sahibi Ekrem Yiğit ise, "İnsanların 6 ay dağda çobanlık 6, ay evde oturmasını istemiyoruz. Sonuçta bu halkın çocuklarıyız hepimizin beraber bir ekmek yemesini istiyoruz. Ama iş imkanlarımız kısıtlı. Van ve civar illere üretim yapıyoruz. Ürünlerimiz bir hafta kadar gecikiyor. Normalde 2-3 takım çıkarabiliyoruz. Bu kapasiteye erişmiş durumdayız. 9 kişiyle çalışıyoruz. Yıllardır organize sanayiye başlıyoruz deniliyor, bu gerçekleşmeyince biz de atölye tarzında bir fabrika kurduk. Organize sanayi olursa daha çok kişiye iş imkanı sunacağız" dedi.

a9441a23-cc04-41f7-a7fa-de4da47f740e.jpg

"Bu tarz işletmeler organize sanayi olursa büyüyebilir"

Yüksekova Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması ile ilgili sürecin ne aşamada olduğuna dair Yüksekova Haber muhabirinin sorularını yanıtlayan Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç ise içinde bulunduğumuz yıl içinde organize sanayi bölgesinin temelinin atılmasını beklediklerini belirterek, "Üretime ve imalata dayalı işletmelerin çoğalması ve daha da büyümesi, bölgeye katma değer katması organize sanayi bölgesinin hayata geçmesi ile mümkün olabilir. Bu anlamda çalışmaların ivedilik kazanması lazım. Bu anlamda paydaş olan tüm kurumların biran önce organize sanayi bölgesinin temelinin atılması için çabalaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.