YSK, İstanbul itirazını görüşmeye salı günü devam edecek

YSK, İstanbul itirazını görüşmeye salı günü devam edecek

YSK, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle yaptığı olağanüstü itirazını görüşmeye yarın devam edecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali ve yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itirazını görüşmeye yarın saat 11.00’de devam edecek.

YSK AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi için yaptığı itiraz başvurusunu görüştü.

Edinilen bilgiye göre ilk gün müzakereleri yaklaşık 5.5 saat sürdü. AK Parti’nin YSK Temsilcisi Recep Özel AK Parti’nin olağanüstü itiraz başvurusu dilekçelerinde yer alan iddialarla ilgili kurul üyelerine bilgi verdi. Daha sonra YSK’daki diğer parti temsilcileri de kısa değerlendirmelerde bulundu. YSK ilk gün toplantısında bir karara varmadı. Yarın 11.00’de yapılacak toplantıda müzakerelere devam edilecek.

RECEP ÖZEL: YASAYA GÖRE KAMU HİZMETİNDEN YASAKLI OLANLAR SEÇMEN OLAMAZ

AK Parti’nin YSK Temsilcisi Recep Özel, YSK’den ayrılırken gazetecilere açıklama yaptı.

İstanbul seçimiyle ilgili itiraz dilekçelerinin ele alınmasından sonra yaklaşık 2,5 saat süren bir sunum yaptığını aktaran Özel, “Olaylar, iddialar, ayrıca dilekçe ekindeki tüm belge ve bilgileri tek tek kurul üyelerine göstererek, klasörler içinde, içi boş deliller, evraklar olmadığını, sonuca ne denli etkili belgeler, bilgiler olduğunu ifade etmiş olduk. Bunların görsellerini de sunarak bir sunum yaptım” dedi.

Kendi sunumumun ardından diğer partilerin temsilcilerine de cevap hakkı verildiğine söyleyen Özel, YSK üyelerinin bir değerlendirme yapması için toplantının yarına ertelendiğini dile getirdi.

KHK ile kamu hizmetinden ihraç edilenlerin seçmen sayılmaması konusunda başvuruyla ilgili bir soru üzerine Recep Özel, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un 8’inci maddesinde “Kamu hizmetinden yasaklı olanlar seçmen olamaz” denildiğini söyledi.

Özel, “Bunların da kamu hizmetinden yasaklı olduğu Danıştay kararıyla da sabit olduğuna göre, bir kanun hükmü var, bir de Danıştay kararı var. İkisini örtüştürmeleri gerekir. Bu konuda takdir YSK üyelerimizin” diye konuştu.

‘KESİNLEŞMİŞ SEÇİM TÜRLERİYLE İLGİLİ FARKLI BİR DURUM ORTAYA ÇIKMAZ’

“Bu istemin kabul edilmesi halinde, bunun Türkiye geneline yansıması gerekmiyor mu?” sorusuna Özel, şu yanıtı verdi:

“Seçimin yenilenmesi kararı verilen yerlerde mesela Keskin’de kısıtlı seçmen oy kullandığı için bu karar verildi. Diğer yerlerde de kısıtlı seçmenler belki oy kullandı ama bu seçimin iptali muhtarlık seçiminin iptalini getirdi mi? Başa baş çıkan sonuçlar da olmuştur. Bir seçim türü kesinleştikten sonra artık o seçim türüne geri dönülerek ‘vay burada da bu var’ denmez. Kesinleşmiş seçim türleriyle ilgili farklı bir durum ortaya çıkmaz.”

Recep Özel, YSK’de yarından itibaren önce AK Parti’nin ardından da MHP’nin itirazının görüşüleceğini, İstanbul’dan iki bağımsız adayın da iptalle ilgili başvuruları bulunduğunu, bunların da sonraki sıraya alındığını aktardı. (DUVAR)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.