Yıldırım: AB'nin karnesi kırıklarla dolu

Yıldırım: AB'nin karnesi kırıklarla dolu

MHP lideri Bahçeli'nin ardından Başbakan Binali Yıldırım'dan da dünkü zirve sonrası Avrupa Birliği'ne (AB) eleştiriler geldi.

Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı vize serbestisi başta olmak üzere yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi. Tam üyelik için 35 fasıldan 14’ünün halen bloke halde olduğunu belirten Yıldırım  ”AB’nin karnesi en başından beri ciddi kırıklarla tutarsızlıklarla ve yalpalamalarla doludur. Yunanistan ile eş zamanlı başlayan tam üyelik sürecimiz ayrıştırılmış ve ilk güven kaybı yaşanmıştır” dedi. Yıldırım, olumsuz izlenimlere rağmen AB’ye tam üyelik perspektifini korumaya  devam ettiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Metal yorgunluğu bitti. Afrin harekatıyla yeniden diriliş başladı” açıklamasına da atıf yapan Yıldırım “Bir kez daha gördük ki AK Parti teşkilatında metal yorgunluğu falan yok dimdik ayakta heyecan dorukta” ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

BAĞCIYI DÖVMEK NOKTASINA GELDİ: Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri bakımından önemli sayacağımız toplantıda gündemdeki bütün konular ele alındı. AB’nin karnesi en başından beri ciddi kırıklarla tutarsızlıklarla ve yalpalamalarla doludur. Yunanistan ile eş zamanlı başlayan tam üyelik sürecimiz ayrıştırılmış ve ilk güven kaybı yaşanmıştır.

VİZE SERBESTİSİ: AB örneği görülmeyen bir takım uygulamalarla ülkemizin tam üyeliğini tekrar bir belirsizlik sürecine sokmuşlardır. Kıbrıs Rum Kesimi’nin birliğe tek taraflı kabulüyle başlayan, önümüze o kadar çok engeller çıkmıştır ki konu artık üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek noktasına kadar gelmiştir. Tam üyelik için 35 fasıldan 16’sı açılabilmiş bir tanesi kapatılırken diğerleri beklemeye alınmış 14 fasıl da hala bloke halindedir. Suriye ve Irak’ta başlayan karışıklıklar sebebiyle Avrupa’ya yönelik mülteci akımı ortaya çıkmıştır. AB ile Türkiye arasında anlaşma imzalanmıştır. Haziran ayı sonunda o anlaşmaya göre vize serbestisi sağlanacak ve bu konuda da Türkiye’nin yapması gereken bir takım yasal düzenlemeler vardı. Büyük oranda taahhütlerimizi yerine getirmemize rağmen maalesef bu anlaşmada yine muhatabımız AB üzerine düşen görevi yerine getirmemiş ve bugünlere gelinmiştir.

ZİRVEDEN OLUMLU İZLENİM EDİNEMEDİK: Herkese olduğu gibi AB’ye karşı da hep açık ve dürüst davrandık. Varna’da da tüm gerçekleri Cumhurbaşkanımız muhatapların yüzlerine bir kez daha söyledi belgeleri takdim etti. Zirvede AB’nin ülkemize yaklaşımının hakkaniyetli olacağına dair bir izlenim edinemedik. Avrupalı dostlarımıza sesleniyorum Türkiye AB’ye olan bütün yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Başları sıkıştığında ülkemize koşan tekerleri düze çıkınca yan çizen bir ülkeler topluluğu sadece bize değil hiç kimseye güven vermez.

AFRİN: Türkiye’yi işgal gibi söylemlerle suçlayan ülkeler maalesef kendi geçmişlerinin unutmuş gözüküyorlar. Biz tek bir masumun burnu kanamasın diye kılı kırk yararak ilerlerken terör örgütünün evlerden hastanelere kutsal kitaplara kadar her şeyi bombalarla tuzakladığını görmeyenlere artık söyleyecek söz bulamıyoruz.

ÜLKELER YARARINA TEDBİR ALIYORUZ: Sürekli kriz havası estirmeye yatırımcıların kafasını karıştırmaktan geri durmuyorlar. Bunlara cevabımız nedir? Ekonomimizi daha da güçlendireceğiz. Faizler ve kredi uygulamaları başta olmak üzere bankacılık sektörü ile ilgili bazı sorunlarımız olsa da yine de işbirliği içerisinde ülkemizin yararına olan tedbirleri alıyoruz almaya devam edeceğiz.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.