Yıl içinde 130 gazeteci salgın haberleri nedeniyle tutuklandı

Yıl içinde 130 gazeteci salgın haberleri nedeniyle tutuklandı

RSF’nin 2020 yılı basın özgürlüğü raporuna göre, dünya çapında 130’u aşkın gazetecinin salgınla ilgili yaptığı haberler nedeniyle keyfi bir şekilde tutuklandı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 2020 yılı basın özgürlüğü raporuna göre, 1 Aralık itibarıyla dünya çapında 387 medya mensubu mesleği nedeniyle cezaevinde.  Raporda, hapisteki gazetecilerin yüzde 61’i toplam beş ülkede bulunuyor. Bu ülkelerin Çin, Suudi Arabistan, Mısır, Vietnam ve Suriye olarak sıralandığı raporda, hapisteki gazetecilerin yanı sıra 54 gazetecinin kaçırıldığı ve 4’ünün kayıp olduğu kaydedildi. 

130 KİŞİ TUTUKLANDI

RSF verilerine göre Türkiye’de ise 1 Aralık itibarıyla 13 gazetecinin mesleklerinden dolayı cezaevinde bulunduğu kaydedildi. Türkiye, RSF’in 180 ülkenin yer aldığı basın özgürlüğü listesinde 154’üncü sırada bulunuyor. Raporda, dünya çapında 130’u aşkın gazetecinin ise koronavirüs (Kovid-19) ilgili yaptığı haberler nedeniyle keyfi bir şekilde tutuklandığı aktarıldı. Bu gazetecilerden en az 14’ünün şu an hala cezaevinde bulunduğuna dikkati çekilen raporda “Tüm dünyada hükümetler korona krizi ve sonuçlarıyla ilgili bağımsız haberciliği baskı altına almaya çalışıyor” ifadesine yer verildi.

YÜZDE 35’LİK ARTIŞ 

Ukrayna’da tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında düzenlenen protesto gösterileri sırasında 370'ten fazla gazetecinin kısa süreli olarak tutuklandığına da dikkat çekilen raporda, Çin’de 117, Suudi Arabistan’da 34, Mısır’da 30, Vietnam’da 28 ve Suriye’de 27 medya mensubunun cezaevinde olduğu ifade edildi.  

Dünya çapında cezaevinde kadın gazetecilerin sayısı 42 olarak açıklanırken, kadın gazetecilerin toplam tutuklu gazetecilere oranında geçen yıla göre yüzde 35’lik artışın yaşandığı belirtildi. 

GAZETECİLERE İDAM 

1 Aralık itibarıyla tutuklu 5 gazetecinin ise idam cezasıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Bu kişilerden İranlı blog yazarı Ruhullah Zem’in cezasının 12 Aralık’ta infaz edildiği,  diğer idam tehdidi altındaki gazetecilerin Yemen’deki asilerin elinde bulunduğu ifade edildi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.