Yeşil Sol Partili Parlak, Çukurca’daki petrol kuyusunu sordu

Yeşil Sol Partili Parlak, Çukurca’daki petrol kuyusunu sordu

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, Çukurca’daki petrol kuyusunu meclise taşıdı.

Vezir Coşkun Parlak, Hakkari’nin Çukurca ilçesinde açılan petrol arama kuyusunu meclis gündemine taşıdı. Parlak, bu konu üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından cevaplanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Parlak’ın önergesinde, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın web sitesinde yer alan 16.05.2018 tarihli habere göre Hakkari’nin Çukurca ilçesinde bir petrol arama kuyusu açılmıştır. Dönemin bakanı Berat ALBAYRAK, kuyunun açılış töreninde yaptığı konuşmada bölgenin petrol rezervleri açısından çok zengin olduğunu, burada yapılacak üretim sayesinde Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azalacağını söylemiştir. Fakat bu tarihten sonra Çukurca’daki petrol aramalarının sonucu ya da bölgedeki petrol rezervleriyle ilgili bir açıklama ya da habere rastlanmamaktadır. Bakanlığın ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın web sitelerinde Çukurca’daki petrol arama faaliyetleri ve sonuçlarıyla ilgili herhangi bir bilgi mevcut değildir. 2023’ün Temmuz ve Ağustos aylarında Hakkari’de ve yine özellikle Çukurca’da yeni petrol sahalarının keşfedildiği, üretim yapılması için kuyu açma çalışmalarının başladığı haberleri basına yansımıştır. Mevcut Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, petrolde yeni hedefin Hakkari olduğunu söylemiştir. Basında çıkan haberlere göre TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Çukurca’nın Çınarlı mahallesi mevkiinde bir petrol arama kuyusu açılacağı belirtilmiştir. Bilindiği gibi petrol arama faaliyeti, maliyeti yüksek bir faaliyettir. Rezerv bulunma ihtimali yüksek olmayan yerlerde arama faaliyeti yapmak, kamu kaynaklarının israf edilmesi riski taşımaktadır. Diğer yandan, petrol arama faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde doğa tahrip olmakta, ağaçlar kesilmekte, toksik maddeler toprağa ve havaya karışabilmektedir. Ayrıca petrolün çıkmasıyla birlikte bölge ekonomisinin canlanacağı yönünde ortaya çıkan umutlar bir süre sonra karşılıksız kalmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

Parlak’ın, Bakan Bayraktar’ın cevaplaması istemiyle sorduğu sorular şöyle:

"1- Mayıs 2018’de dönemin bakanı Berat Albayrak tarafından açılışı yapılan Çukurca derin sondajının akıbeti ne olmuştur? Sondaj sonucunda petrol rezervi bulunmuş mudur? Bulunduysa bunun miktarı ve ekonomik değeri ne kadardır?

2- Hakkari’de halihazırda hangi bölgelerde petrol arama faaliyetleri devam etmektedir?

3- Hakkari’deki petrol arama ve çıkarma bölgelerinde günlük ve yıllık üretim kaç varildir? Bunun bölge ekonomisine katkısı ne düzeydedir? Petrol arama ve çıkarma sektöründe kaç kişiye istihdam sağlanmaktadır?

4- Hakkari’de 2018 – 2023 yılları arasında yapılan petrol arama faaliyetlerinin kamuya maliyeti ne kadar olmuştur? Petrol arama faaliyetlerinin ihalesi şeffaf şekilde yapılmış mıdır ve ihaleleri hangi şirketler almıştır?

5- Bakanın yeni petrol rotası olarak bahsettiği Hakkari’de nasıl bir arama faaliyeti öngörülmektedir? Kaç adet arama kuyusu açılacaktır ve bunların tahmini maliyeti ne kadardır?

 6- Petrol arama faaliyeti yapılan yerlerde doğanın korunması için ne gibi önlemler alınmaktadır? Olası doğa tahribatını ölçmek için gerekli çalışmalar yapılmış mıdır; yapıldı ise sonuçları nelerdir?"

 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.