Yeşil Sol Partili milletvekilleri, Patnos Cezaevindeki işkence iddialarını inceledi

Yeşil Sol Partili milletvekilleri, Patnos Cezaevindeki işkence iddialarını inceledi

“Heyet, cezaevi girişinde karşılaştığı cezaevi savcısı Nurullah Durak’ın, “domuz bağı şeklinde bir olayın gerçek olduğuna inanmadığı” yönündeki açıklamalarının tersine gözlemlerde bulundu.”

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ağrı milletvekilleri Sırrı Sakık, Dr. Heval Bozdağ ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Üyesi Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki ihlallerle ilgili 13 Eylül’de inceleme yaptı.

Milletvekilleri hem mahpuslarla görüştü hem de Patnos Cumhuriyet Başsavcılığını ziyaret etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi de Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 31 Ağustos’ta mahpuslar Mizgin Kayıtbey, Lale Kabişen ve Nazlıcan Barışer’e işkence yapıldığına dair açıklama yapmıştı.

Randevu talebi ve önergeler yanıtsız kaldı

Yeşil Sol Parti heyeti, görüşmelerinin ardından izlenim ve gözlemlerini paylaştı:

  • İşkenceye uğrayan mahpusların; “cezaevindeki hak ihlallerini dile getirmelerinin, dışarıya bilgi vermelerinin, mahpusların kendileri ve avukatları aracılığıyla şikâyet ve başvurularda bulunmalarının” cezaevi idaresince “rahatsız edici” bulunduğu şeklindeki beyanları, cezaevinde görüşülen mahpusların işkenceye dair beyanlarının aynı doğrultuda ve uyumluydu.
  • Görüşülen mahpuslardan Zahide Daşdemir’in vücudunda herhangi bir darp ve işkence izine rastlanmadı. Mahpus Mizgin Kayıtbey’in kollarında darp izleri, el bileklerinde solmaya yüz tutmuş ekimoz, dudağında kabuklanmış bir yara, göz çevresinde solmuş sararmış künt travmaya bağlı olabilecek ekimoz gözlemlendi.
  • Nazlıcan Barış’ın bileklerinde bağ izleri ve kollarında darp izleri olduğu görüldü. Lale Kabişen’in sağ kolda zedelenme fark, bileklerinde plastik iple oluştuğu düşünülen kesik ve kabuklanma olduğu görüldü.
  • Heyetin hem yazılı hem de telefon aracılığı ile yapmış olduğu cezaevi idaresinden randevu talebi reddedildi.
  • Adalet Bakanlığına verilen yazılı soru önergeleri cevaplanmadı.
  • Konuya ilişkin acil toplantıya çağrılan Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bu çağrıyı cevapsız bıraktı.
  • Heyet, cezaevi girişinde karşılaştığı cezaevi savcısı Nurullah Durak’ın, “domuz bağı şeklinde bir olayın gerçek olduğuna inanmadığı” yönündeki açıklamalarının tersine gözlemlerde bulundu.

Savcı soruşturma açacağını açıkladı

Yeşil Sol Partili milletvekilleri, cezaevi ziyareti sonrasında Patnos Adliyesi’nde Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emin Çıplak ile görüştü.

Savcı Çıplak’ın beyanları, bugünkü yazılı açıklamada şöyle aktarıldı:

“Patnos ilçesindeki görev yerine yeni başladığını, bahsi geçen olaydan haberdar olmadığını, konu hakkında soruşturma yürütüleceğini, iddia edildiği gibi kasti olaylara müdahale edileceğini, cezaevindeki su sorununun şehrin genel sorunu olduğunu, eski suç duyurularından bilgisi olmadığını, olayın tüm yönleriyle araştırılacağını, konu hakkında basına açıklama yapmanın kendi tasarruflarında olmadığını, ziyaret ile ilgili bilgi vermemizden memnun olduğunu ifade etti.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.