Yeşil Sol Parti'li Çelenk: ‘Kanun Hükmü’ne dair yanlış karardan derhal dönülmeli

Yeşil Sol Parti'li Çelenk: ‘Kanun Hükmü’ne dair yanlış karardan derhal dönülmeli

Antalya Film Festivali’nde “Kanun Hükmü” adlı belgesel filmle ilgili alınan yanlış karardan derhal dönülmesi çağrısı yapan Yeşil Sol Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, “Sansürün hiçbir biçimini kabul etmiyoruz” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Nejla Demirci’nin “Kanun Hükmü” adlı belgeselinin Antalya Film Festivali Yönetimi tarafından yarışma seçkisinden çıkarılması kararına ilişkin açıklama yaptı. 

Çelenk, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kararın kabul edilemez olduğunu vurguladı. Çelenk, “Bu tedbir, kültürel sanatsal üretim alanında AKP’nin amansızca sürdürdüğü hakimiyet mücadelesine rıza göstermenin de ötesinde, bu haksız ve tahripkar mücadeleye gönüllü destek niteliğindeki bir sansür girişimidir ve bu anlamda da vahim bir gelişmedir. Festivaller gibi kültür sanat alanının güçlendirici ve yaratıcı yapılarının sinema ve sanat aleyhine her gün yeni bir mevzi kazanan bu iktidar mücadelesine eklenmesini reddediyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘BÜYÜK HAKSIZLIK’

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “KHK’larla işlerinden ve hayatlarından koparılan, geleceklerinden mahrum edilen yüzbinlerce kişi geçen bunca yıldan sonra adil bir yargılanma olanağına kavuşmamış, kamu vicdanını rahatlatacak biçimde mağduriyetler titizlikle incelenmemiş ve haksızlıklara her gün yenileri eklenmiştir. Bu konuda adaletin sağlanması için gereken makul süreler çoktan aşılmıştır. Hâl böyleyken bir festivale yarışmak üzere başvurmuş bir belgeselin -filmin karakterlerinden birisinin, hakkında kesinleşmiş bir hüküm de yokken,  sadece sürmekte olan yargı süreci ileri sürülerek- ulusal yarışma seçkisinden çıkarılması büyük haksızlıktır. Üstelik bir de Türkiye’de yargı süreçlerinin ömürlerimizden uzun olduğu bilinmiyormuş gibi ‘yargı süreci sona erdikten sonra filmin gösterilebileceği’ tarzında ciddiyetsiz bir açıklama yapılmıştır. Hayatlar elden gittiğinde geriye geçmişin zulmüne, yanlışına ya da doğrusuna ışık tutabilecek hikayeler, yazılar, resimler ve sesler kalır. Belgesel sinema bunların hepsidir ve tarihe tanıklık etme yeteneği vardır.”

Çelenk, “Kanun Hükmü” adlı belgesel filmle ilgili alınan yanlış karardan derhal dönülmesi çağrısı yaparak, “Bu konuda Jüri üyelerinin hep birlikte aldığı karar takdire şayandır. Kararlarını destekliyorum. Sansürün hiçbir biçimini kabul etmiyoruz” dedi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.