Yeşil Sol Partili Bartın, Üzümlü Sınır Kapısı’nda yaşananları Meclis’e taşıdı

Yeşil Sol Partili Bartın, Üzümlü Sınır Kapısı’nda yaşananları Meclis’e taşıdı

Yeşil Sol Partili Öznur Bartın, Üzümlü Sınır Kapısı’nda geçtiğimiz günlerde bir gümrük memurunun kadın vatandaşa tokat attığı ve ardından sınır kapısında bilinçli olarak vatandaşların bekletildiğine dair iddiaları meclis gündemine taşıdı.

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde, Türkiye’nin Irak’a açılan 2’inci sınır kapısı olan Üzümlü sınır kapısında bir kadın yolcunun darp edildiği iddialarını ve olayın ardından sınır kapısının 3 gün kapatılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Bartın, Üzümlü Sınır Kapısı’nda yaşananlara dair Ticaret Bakanı Ömer Polat’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Bartın verdiği önergede, “Türkiye’nin Irak’a açılan 2’inci sınır kapısı Üzümlü sınır kapısında, gümrük memurunun bir kadına tokat atması sonucu çıkan arbede nedeniyle kapının üç gün boyunca kapalı tutulduğu haberleri basına yansımıştır. İddiaya göre Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki Irak’a açılan Üzümlü Sınır Kapısı’nda bir kadın yolcu ile gümrük memuru arasında yaşanan tartışmanın ardından Üzümlü Gümrük Müdürlüğü, sınır kapısını üç gün süreyle kapatma kararı almıştır.  İddiaya göre gümrük muafiyeti olan eşyaların gümrük geçişi ile ilgili çıkan tartışma sırasında bir gümrük görevlisinin tartıştığı kadına tokat attığı, yaşanan arbedenin ardından üç gün kapalı tutulan Üzümlü Sınır Kapısında aralarında hastaların, yaşlıların ve kadınların bulunduğu yolcuların arabada aç ve susuz kaldığı, sağlıksız koşullarda bekletildikleri, tuvaleti, gölgelik alanı bile olmayan sınır kapısında yolcuların üç gün boyunca eziyet çektiği, Irak’a gidecek yolcuların bu süre içinde sınır kapısında bekleyişini sürdürdüğü aktarılan bilgiler arasındadır. Yetkililerin sınır kapısının altyapı yetersizliği nedeniyle kapatıldığını açıkladığı sınır kapısında pasaport işlemlerinin tek gişeden yürütüldüğü bu nedenle geçiş işlemlerinde yoğunluk ve zorluk yaşandığı da aktarılan bilgiler arasındadır.” ifadelerini kullandı.

Bartın’ın yönelttiği sorular şu şekilde:

  1. Üzümlü Gümrük Müdürlüğünün aldığı sınır kapısını “üç gün süreyle kapatma” kararının hukuki bir dayanağı var mıdır?
  2. Üzümlü sınır kapısında, gümrük memurunun bir kadına tokat attığı iddiaları doğru mudur? Söz konusu olaya ilişkin açılmış bir soruşturma var mıdır/olacak mıdır?
  3. Üzümlü Sınır Kapısı'nda yaşanan gümrük memuru ile yolcu arasındaki olay sonrası üç günlük kapanma, yolcuların aç ve susuz kalmasına, sağlıksız koşullarda bekletilmelerine ve genel olarak eziyet çekmelerine neden oldu. Bu tür olaylarla ilgili olarak sınır kapılarında çalışan personelin eğitimi ve denetimi nasıl sağlanmaktadır? Bu tür olayların önlenmesi ve yolcuların mağduriyet yaşamaması için alınacak adımlar nelerdir?
  4. Aralarında hasta, yaşlı ve kadınların bulunduğu yolcuların üç gün boyunca yaşadığı mağduriyetin giderilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?
  5. Üzümlü Sınır Kapısı'ndaki altyapı yetersizliği nedeniyle pasaport işlemlerinin tek gişeden yürütüldüğü ve bu durumun geçiş işlemlerinde yoğunluk ve zorluk yaşanmasına neden olduğu ifade edilmektedir. Altyapı iyileştirmeleri ve işlem süreçlerinin hızlandırılması için ne tür projeler ve planlar geliştirilmektedir? Bu tür sorunların kalıcı olarak çözülmesi için atılacak adımlar nelerdir?

 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.