Yeşil Sol Parti: İşkence suçunu işleyen kamu görevlileri yargılanmalı

Yeşil Sol Parti: İşkence suçunu işleyen kamu görevlileri yargılanmalı

Diyarbakır, Silvan'da gözaltına alınanların maruz kaldığı işkenceyle ilgili açıklama yapan Yeşil Sol Parti, görüntüleri çeken jandarma personeli hakkında “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçundan soruşturma başlatıldığını belirtti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Hukuk Komisyonu, Diyarbakır’daki işkence iddialarına dair açıklama yaptı.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı kırsal Bameydan (Yuva) Mahallesi’nde 26 Ağustos’ta çıkan çatışma sonrası köye giriş çıkışlar kapatılmıştı. Yeşil Sol Parti, kırsal alanda Koçerlerin çadır kurduğu bölgeye düzenlenen operasyonda, askerlerin Koçer bir aileden 5 kişiyi kötü muamele ve işkence ile gözaltına aldığını belirtti.

“Soruşturma sebebi suçu gizlemek”

Basında yer alan fotoğraflara göre Koçer ailenin çadırının ve arazinin yandığı ifade edilen açıklamada, sosyal medya paylaşımlarına değinildi:

“Bu paylaşımlarda üzerinde sadece iç çamaşırları olan iki erkeğin işkence görmüş halde elleri ters kelepçelenmiş bir şekilde zırhlı aracın tekerleklerinin önüne yatırıldığı görülüyor. Bu fotoğrafı çeken jandarma personeli hakkında “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçundan soruşturma açıldığı da aynı hesap tarafından paylaşıldı. Açılan bu soruşturmanın sebebi olayın nasıl gerçekleştiğine dair etkili bir inceleme yapılması değil, işlenen ağır insanlık suçunu gizlemektir.”

“İşkence sistematik hale getirildi”

Yeşil Sol Parti’den milletvekillerinin de bulunduğu bir heyet, 28 Ağustos’ta olay yerine incelemeye gitti. Sivillere ait bir yaşam alanının yakıldığını tespit ettiklerini açıkladılar:

“İçişleri Bakanı ise kendi personelinin sunduğu işkence fotoğrafına dair suskunluğu tercih etmiş, yaşanan çatışmayla, ölümlerle, gözaltılarla övünmüştür. İşkence ve kötü muamele vakalarının hızla arttığı, devletin kurumları eli ile sistematik hale getirildiği ortadadır.”

“Görüntülerle toplum tehdit ediliyor”

Partinin açıklamasında, işkencenin yaygınlaştığına dikkat çekildi:

“İşkenceciler, bu politikanın devamı olarak kasıtlı bir biçimde işkence görüntülerini yaygınlaştırarak tüm toplumu tehdit ediyor. Türkiye’nin de taraf olduğu İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme’ye göre her ne olursa olsun, hiçbir istisnai durum işkenceyi haklı göstermek için ileri sürülemez.

Terörle mücadele adı altında işkence suçunu işleyen ve halkımıza bu zulmü uygulayan kamu görevlilerinin yargılanması ve hesap vermesi için hukuki ve siyasi mücadelemiz sürecektir.” 

Ne olmuştu?

MA’nın haberine göre, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinin Bameyda (Yuva) mahallesinde 26 Ağustos’ta güvenlik güçleriyle HPG’liler arasında çıkan çatışmada HPG’li olduğu iddia edilen üç kişi hayatını kaybetti.

Olayın ardından mahallede operasyon düzenlendi, operasyon sırasında Koçerlere ait çadırlar askerlerce yakılırken, R.D. (54), S.D., H.D. (24), H.D. (28), M.S. (45) gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Silvan İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Aileden 9 yaşındaki D.D. yakınlarına teslim edildi.

Sosyal medyada @vatanbekçileri isimli hesaptan gözaltına alınan D. ailesinin fotoğrafları paylaşıldı. Paylaşımda üzerinde sadece iç çamaşırları olan iki erkeğin elleri ters kelepçelenmiş bir şekilde zırhlı aracın tekerleklerinin altında tutulduğu görülüyor.

Tigris Haber’in haberine göre, D. ailesinin diğer fertleri, fotoğraftakilerin kardeşleri olduğunu belirterek İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvuruda bulundu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu görüntülere değinmeden yaptığı sosyal medya paylaşımında, operasyona dair drone çekimini yayınladı, operasyonda 3 kişinin öldüğünü, 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.