Yer Hollanda ama slogan aynı: Gazeteciler terörist değildir

Yer Hollanda ama slogan aynı: Gazeteciler terörist değildir

Mısır hapishanesinde tutuklu bulunan üç tutsak meslekdaşımın uğradıkları haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe dair yazdıklarını dinlerken, sık sık yaşadıklarımla ve Türkiye’de tutuklu gazeteciler sorununda iktidarın çarpıtmalarıyla ne kadar benzediğini

FÜSUN ERDOĞAN BİANET

2013’ün 29 Aralık’ında Kahire’de tutuklanan El Cezire çalışanı gazeteciler Mısırlı Baher Mohamed, Mısırlı- Kanadalı Mahamed Fahmyp ve Avusturalyalı Peter Greste’nin tutuklanmasının yıldönümünde 20 Aralık günü Den Haag’da Mısır Büyükelçiliği önünde gazetecilerin düzenlediği bir protesto gösterisi yapıldı.

Geçtiğimiz yıl tutuklanan üç gazetecinin yasaklı Müslüman Kardeşler örgütü ile birlikte komplo hazırladıkları ve yalan haber yayma iddiasıyla tutuklanmaları dünya kamuoyunda büyük tepkilere yol açarken, aynı zamanda Mısır’da tutuklu gazeteciler ve basın özgürlüğü sorununun da gündemleşmesine yol açmıştı.
 
Mısır’daki tutuklu gazetecilerin durumunun özel olarak Hollanda’da gündemleşmesinin bir diğer nedeni ise, yine Mısır’da çalıştığı süreçte Hollandalı gazeteci Rena Netjes’in tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması ve ülkesine döndükten sonra benzer gerekçelerle 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasıydı.
 
Rena Netjes özgürlüğüne kavuşup, ülkesine döndükten sonra ardında bıraktığı tutsak meslektaşlarını unutmadı.
 
Her fırsatta onların sesi olmaya çalıştı...
 
Mısır hapishanelerinde tutsak üç arkadaşı ve diğer tutuklu gazeteciler sorununu gündemde tutmak için gazete, radyo ve televizyonlarla röportajlar yapıyor.
 
Onlar için kampanyalar düzenlenmesine önayak oluyor.

Londra’da yapılan eylemden

Den Haag’da Mısır Büyükelçiliği önünde düzenlenen protesto gösterisi de, Mısır’da tutuklu gazetecilerle dayanışma eylemlerinin devamı.
 
Tutuklu gazetecilerden Greste ve Fahmy’e geçtiğimiz Haziran ayında 7 yıl, Mohamed’e 10 yıl hapis cezası istendi!
 
Önümüzdeki 8 Ocak 2015 Perşembe günü üç gazetecinin durumunun görüşüleceği mahkeme öncesinde yaptıkları açıklamada El Cezire çalışanları; arkadaşlarının serbest bırakılmasının tutuklu gazeteciler bakımından yeni bir sürecin başlangıcı olabileceğini belirttiler.
 
Mısır hapishanesinde tutuklu bulunan üç tutsak meslekdaşımın uğradıkları haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe dair yazdıklarını dinlerken, sık sık yaşadıklarımla ve Türkiye’de tutuklu gazeteciler sorununda AKP Hakümeti’nin çarpıtmalarıyla ne kadar benzediğini düşündüm. Ve tabi tutuklu gazeteciler için neler yapılabileceği üzerine bir kez daha düşünmekten kendimi alamadım.
 
Eylemin temel sloganı “Gazeteciler Terörist Değildir” olurken; açıklamada üç tutsak gazetecinin durumuna ilişkin bilgi veren Rena Netjes, tüm dünyada basına yönelik baskı ve tutuklamalara karşı mücadele çağrısı yaptı. Ve eylem tutsak gazeteci Mohamed’den gelen mektubun okunmasıyla son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.