'Yeniden kapanma istemiyoruz, esnafın dayanacak gücü yok'

'Yeniden kapanma istemiyoruz, esnafın dayanacak gücü yok'

'Tüm sektörlerde endişeli bekleyişe bir son verilmeli.'

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Coronavirus ile mücadele kapsamında alınan tam kapanmanın yarın son bulması üzerine alınacak alınan yeni kararlar hakkında çağrıda bulundu. Sektörün endişeli olduğunu belirten Palandöken "Yeniden kapanma istemiyoruz. Esnafın dayanacak gücü yok" dedi.

Esnafın yeni döneme ilişkin taleplerini dile getiren TESK Genel Başkanı, artık kapanma olmamasını, karşılıksız destek verilmesini istedi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, TESK eğer kapanma olacaksa da esnafın uğrayacağı zararın mutlaka devlet tarafından karşılanmasını istiyor. Kapalı işyerlerinden beyanname istendiğine dikkat çekiyor. İkincisi de borç ya da faizli erteleme yerine doğrudan karşılıksız destek talep ediyor. Esnafın aldığı borcu ödeyemediğine vurgu yapıyor. Ertelemelerin de “faizli” olduğuna işaret eden TESK, esnaf para kazanamadığı için bunun bir anlamı olmadığını belirtiyor. 

TEDARİK İÇİN ÖNEMLİ

TESK, SSK prim borçları sorununun da çözülmesini istiyor. Örneğin emeklilik primi alınacaksa sağlık priminin alınmaması isteniyor. Bilim Kurulu’ndan gelecek raporlar doğrultusunda hangi sektörlerin açılacağının belli olacağını hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bunun bugün netleşmesini beklediklerini anlattı. Palandöken, yarınki kabinenin ardından açıklama olabileceğini de belirterek Cumhurbaşkanı’nın esnafın zor durumda olduğunu bildiğini söyledi. Muhalefetin de esnafa destek verdiğini kaydeden Palandöken, “Yeniden kapanma istemiyoruz. Esnafın dayanacak gücü yok” dedi. 

Salgın başladığından bu yana 14-15 aydır esnaf ve sanatkârın siftahsız dükkân kapattığını ya da kapalı oldukları için hiçbir iş yapmadan biriken borçlarını ödeyemediklerini vurgulayan Palandöken, şöyle devam etti:

“Artık pazartesi günü beklenmeden işletmelerin açılışları ile ilgili kafalardaki soru işaretleri giderilmeli, çalışma şekli ve şartları belirlenmeli. Tüm sektörlerde endişeli bekleyişe bir son verilmeli. Çünkü iş yapamayan on binlerce esnaf, ayakta kalmaya ve yaşam mücadelesi vermeye çalışırken belirsiz bekleyiş esnafımızı tedirgin etmektedir. Zamanında tedarik olması için şimdiden tedbir alınmalı.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.