MHP aşacak, yeniler takılacak

MHP aşacak, yeniler takılacak

Seçim kanununda değişiklik için düğmeye basıldı. AK Parti hazırladığı taslağı MHP’ye sundu.

AK Parti’nin seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda değişiklik çalışmasında hazırladığı taslak MHP’ye sunuldu. AK Parti ve MHP heyetlerinin üzerinde çalışacağı taslak Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yapacağı son incelemenin ardından teklife dönüştürülerek diğer siyasi partilerle paylaşılacak.

Taslağın içeriği henüz kamuoyu ile paylaşılmadı. Edinilen bilgiye göre taslakta yüzde 10 olan seçim barajının aşağı çekilmesi, yüzde 3 olan hazine yardımının yeni belirlenecek seçim baraj oranına göre, bu barajı geçen partilere verilmesi, milletvekillerinin başka partilere geçişinin sürelerle sınırlandırılması, seçim bölgesi sayısının arttırılması gibi öneriler yer alıyor.

Heyetlerin ortak çalışması ile son şekli verilecek taslak konusunda MHP’nin önerileri de şekillendi. MHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, seçim sisteminde dar veya daraltılmış seçim modeli gibi değişikliğe ihtiyaç bulunmuyor. Özellikle dar bölgenin Türkiye’nin sosyolojik-siyasi yapısı dikkate alındığında bölünmeye yol açacağı savunuluyor. Ayrıca söz konusu sistemlerin bazı bölgelerde ağa ve şeyhlere güç vereceği, hatta bu yolla mafya liderlerinin bile kendilerine siyasi alan açabileceği iddia ediliyor. Seçim bölgesi sayısının 5 ya da 7 milletvekiline göre artırılması da MHP’ye göre çok işlevsel değil. Son seçimde milletvekili sayısı arttığı için 2 bölgeye ayrılan Bursa örneğinde olduğu gibi bazı büyük şehirlerde 10 milletvekiline bir bölge düzenlemesi yapılabileceği belirtiliyor.

MHP’NİN ANA BEKLENTİSİ SEÇİM BARAJININ DÜŞÜRÜLMESİ

MHP’nin seçim mevzuatından ana beklentisi seçim barajının aşağı çekilmesi. Masada yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 7 ya da 5’e indirilmesi var. AK Parti’nin yüzde 7 istediği, MHP’nin ise yüzde 5’ten yana olduğu konuşuluyor. MHP’li kaynaklar dünyadaki örnekler dikkate alınarak makul bir barajın belirlenebileceğine vurgu yapıyor, “Orta yol bulunur” diyor.

'MHP’NİN BARAJ PROBLEMİ YOK'

12 Eylül anayasası ile uygulanmaya başlayan yüzde 10 seçim barajının aşağı çekilmesi siyasi kulislerde MHP’nin oy kaybı ile ilişkilendiriliyor. MHP’li kaynaklar ise bu iddiayı 24 Haziran seçim sonuçlarına dikkat çekerek reddediyor, “Genel başkan barajın aşağı çekilmesini önerdikten sonra girdiği seçimde yüzde 11 oy aldı. O zaman da MHP eriyor diyorlardı. MHP'nin bir baraj problemi yoktur” değerlendirmesi yapılıyor.

'PARTİLER GERÇEK OYLARINA DÖNECEK'

AK Partili siyasetçiler seçim barajının yüksek olması nedeniyle bazı partilerin gerçek oylarının üzerinde oy aldığına dikkat çekerek, baraj aşağı çekildiğinde bu partilerin asıl oylarına düşeceği görüşünde. Bu duruma örnek olarak da HDP veriliyor ve baraj aşağı çekildiğinde HDP’nin oyunun 6 ya da 7’ye ineceği savunuluyor. Diğer taraftan yeni kurulan partilerin taraftarlarının da yüksek baraj nedeniyle yaşadıkları ümitsizliklerin ortadan kaldırılıp gönüllerindeki partiye oy vermesinin yolunun açılacağı savunuluyor. MHP’li yetkililer de barajın düşürülmesinin yaratacağı bu etkileri doğrularken asıl hedefin partilerden bağımsız olarak temsilde adaleti sağlamak olduğunu savunuyor.

'BARAJI GEÇEN PARTİLERE YARDIM YAPILSIN'

MHP’nin yapılacak değişiklikte öne çıkardığı başlıklardan biri de hazine yardımı kriterlerinin yeniden belirlenmesi. MHP’li kaynaklar genel seçimlerde yüzde 3 oy alan partilere hazine yardımı düzenlemesinin yeni belirlenecek seçim barajı olan yüzde 5 ya da 7’ye çekilmesini istiyor, “Seçim barajını geçen siyasi partilere hazine yardımı yapılsın” önerisinde bulunuyor.

'MHP’NİN GEÇECEĞİ YENİ PARTİLERİN ULAŞAMAYACAĞI BARAJ ARAYIŞI'

CHP’li yetkililere göre seçim mevzuatında değişiklik çalışmasının ana nedeni MHP’nin düşen oyları. Seçim kanununda değişiklik çalışması, “MHP’nin geçebileceği kadar düşük, diğer yeni partilerin erişemeyeceği bir seçim barajı arayışı içindeler” sözleriyle değerlendiriliyor. CHP seçim beyannamelerinde olduğu gibi barajın sıfırlanmasını ya da yüzde 1’e düşürülmesini istiyor. Hazine yardımının barajla eşitlenmesinin de doğru olmayacağı belirtilerek tüm partilere seçim yardımı yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.