Yazar Emin Sarı’nın yeni kitabı yayımlandı
Yüksekovalı araştırmacı-yazar Emin Sarı’nın “Hakkâri’nin Yitik Halkı Nasturiler” adlı kitabı yayımlandı. Eser, Nasturîler’in tarihine, göç sürecine ve bölgedeki izlerine odaklanıyor.
Yüksekovalı araştırmacı-yazar Emin Sarı’nın beşinci kitabı “Hakkâri’nin Yitik Halkı Nasturiler”, Sitav Yayınları tarafından okurla buluşturuldu.
Kitapta, 1915 yılına kadar Hakkari ve çevresinde yaşamış Nasturiler’in tarihi, inanç yapısı, toplumsal yaşamı ve aşiret düzenine dair kapsamlı bilgiler yer alıyor. Eserde, 1843 ve 1847 yıllarında Bedirhan Bey tarafından düzenlenen seferlerin nedenleri ve sonuçları ile I. Dünya Savaşı sürecinde yaşanan göç dalgası ayrıntılı şekilde ele alınıyor.

Kitabın arka kapak metninde, Hakkâri’nin tarihsel sınırlarının geçmişte İran’daki Urmiye’den, batıda Cizre’ye; kuzeyde Van’dan, güneyde Musul ve Revanduz’a kadar uzandığına dikkat çekiliyor. Bölgenin, Mezopotamya’yı besleyen önemli coğrafyalardan biri olduğu vurgulanırken, Zap Nehri’nin bu tarihsel süreçteki rolüne de değiniliyor.
Eserde ayrıca, Nasturîler’e ait kilise ve manastırların günümüzdeki durumuna ilişkin bilgiler, belge ve fotoğraflarla birlikte sunuluyor. Kitapta yer alan dikkat çekici başlıklardan biri de 1983 yılında bir mağarada köylüler tarafından bulunduğu belirtilen defineye ilişkin anlatım oluyor.
Çalışmada, Nasturîler’in merkezi kilisesine ait çok sayıda el yazması eser ve tarihî objenin zaman içinde nasıl kaybolduğu ya da tahrip edildiği de belge ve görseller eşliğinde aktarılıyor.
