Yaz Geldi Dam Palaslara İlgi Arttı

Yaz Geldi Dam Palaslara İlgi Arttı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaz mevsimi ile birlikte dam palas siparişleri arttı. Yeni sanayi sitesinde marangozluk yapan Ali Aslan, yazın gelmesiyle dam palaslara ilgilinin yoğun olduğunu ve siparişleri yetiştiremediklerini söyledi.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği dönemlerde sıcaklardan dolayı evin içinde yatamayan vatandaşlar daha serin olduğu için evlerinin damlarına yaptırdıkları tahta dam palasların üzerinde uyuyor. Marangozluğun baba mesleği olduğunu ve yaklaşık 25-30 senedir bu mesleği yaptığını belirten Ali Aslan, yazın gelmesiyle halkın damda yatmak için dam palas siparişi verdiklerini ve yoğun bir istek olduğu için yetiştiremedikleri belirtti. Aslan “Yaptığım marangozluk mesleği babadan kalma bir meslektir. Yaklaşık 25-30 senedir marangozluk yapıyorum. Yazın gelmesiyle vatandaşlar damlarda yatmaya başlıyor. Yani dam palas sezonu başlıyor. Biz de dam palasların içindeki tahtaları yapıyoruz. Demirciler ise demirlerini yapıyor. Eskiden dam palasların tümü tahtadan yapılıyordu. Ama ıslandıklarında tahta iskelet ilk önce çatlıyordu daha sonra çürüyordu. Ömrü kısa olduğu için sonradan iskeleti demirden yapılmaya başlandı. Demir iskelet daha dayanıklı oluyor. Biz de tahtaları çürüyen ya da kendine yeni dam palas yapanların tahtları yapıyoruz. Bayağı bir yoğunluk var şuan yetiştiremiyoruz. Yaptığımız tahtlar inşaatlarda kullanılan kalıp tahtalardır. Kalınlığı 2 santimetredir kalın ve dar tahtalar, hem daha dayanıklı oluyor, hem de zamanla kambur olmuyor ve çatlamıyor ama geniş ve ince olan tahtalar zamanla hem çatlıyor hem de kamburlaşıyor” dedi.

Günde ortalama 5-6 tahta hazırladıklarını kaydeden Aslan, “Yaptığımız dam palaslar 2-3 ve 4 metreden oluşuyor. 1.5 santim tahtaların metrekaresi 65 TL 2 santim tahtalar ise metrekaresini 70 TL’ den yapıyoruz. Her bir metrekare bir yatak kapasitesidir yani 4 metrelik bir dam palasta çocuk haricinde 4 yetişkin yatabiliyor" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.