'Yaşayan' robot üretildi: Yepyeni bir yaşam formu

'Yaşayan' robot üretildi: Yepyeni bir yaşam formu

Kurbağanın kök hücresinden 'yaşayan robot' geliştirildi. Robot, 1 milimetre boyunda.

Bilim insanları, ilk ‘yaşayan’ robotu üretti. Kendini tedavi edebildiği belirtilen robot, Afrika pençeli kurbağasından (Xenopus laevis) alınan kök hücrelerle geliştirildi.

Büyüklüğü bir milimetreyi geçmeyen ‘Xenobot’ isimli bu robotlar, yürüyebiliyor ve yüzebiliyor, haftalarca yiyeceksiz hayatta kalabiliyor ve gruplar halinde birlikte çalışabiliyor.

Araştırmanın yürütüldüğü Tufts Üniversitesi ve Vermont Üniversitesi’nden araştırmacılar ‘bu yepyeni bir yaşam formu’ diyor. Vermont Üniversitesi’nde kendini iyileştirebilen Xenobotlar üzerinde çalışan Joshua Bongard “Bunlar tuhaf canlı makineler. Ne geleneksel robotlara, ne de hayvan türlerine benziyorlar. Bunlar yeni ‘yapay maddeler’: Yaşayan, programlanabilir organizmalar” dedi.

Xenobotlar, geleneksek robotlara benzemiyor, hareket eden robot elleri veya gümüş renkli ‘vücutları’ yok. Bunun yerine, küçük, pembe, damlacıklara benziyorlar.

Xenobotlar, radyoaktif atıkları temizlemek, okyanuslardan mikroplastikleri toplamak, insan vücudunu tedavi etmek, tıkalı damarları açmak için kullanılması planlanıyor. Bilim insanları, Xenobotların, insan sağlığı ve yaşam ömrünü uzatmada yeni kapılar açacağını da söylüyor.

‘ETİK SORUNLARA YOL AÇACAK’

Doktora öğrencisi Sam Kriegman, teknoloji ve araştırmalar ilerledikçe, Xenobotların sinir sistemi ve algı yeteneği olan versiyonlarının da yapılma ihtimalinin etik sorunları da beraberinde getirebileceğini dile getiriyor. Ancak araştırmacılar, bu organizmanın insan türü için bir tehdit oluşturmayacağını savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.