Yasaklanan Bêrû’nun Yönetmeni Karaman Yüksekova Haber’e konuştu: Tek mevzu oyunun Kürtçe olması

Yasaklanan Bêrû’nun Yönetmeni Karaman Yüksekova Haber’e konuştu: Tek mevzu oyunun Kürtçe olması

Yasaklanan oyun Bêrû’nun yönetmeni Yüksekovalı Nazmi Karaman: “Biz oyunda herhangi bir uyarlama veya başka bir şey yapmadık. Biz orijinal metnini çevirdik. Öyle bir şey olsaydı bugüne kadar çoktan müdahale edilirdi” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatrolarında oyunun oynanmasına 4 saat kala Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından “Kamu düzenini bozabileceği” gerekçesiyle yasaklanan tiyatro oyunu Bêrû’nun Yönetmeni Yüksekovalı Nazmi Karaman Yüksekova Haber’e yaptığı açıklamada, “Tek mevzu oyunun Kürtçe olması ve de Şehir Tiyatroları’nın bünyesinde bu oyunu oynamamız. Bizimle ilgili sonradan sosyal medyada ve bazı mecralarda “örgüt propagandası” şeklinde iddialar ortaya konuldu. Kesinlikle öyle bir şey yok” dedi.

‘ŞUANA KADAR YAKLAŞIK 100 GÖSTERİMİMİZ OLDU’

Nobel ödüllü yazar Dario Fo'nun 'Klakson, Borazanlar ve Bırtlar' adlı oyunun Kürtçe uyarlaması olan oyunu daha önce defalarca sahnelediklerini belirten Karaman, “3 yıldır bu oyunu oynuyoruz. Şuana kadar yaklaşık 100 oyun gösterimimiz oldu. 4 binin üzerinde de seyirciye ulaştık. Diyarbakır, Batman, Van, Ağır Patnos, İzmir, İstanbul, Ankara, Almanya ve İsviçre’de oynadık. 2 saatlik bir komedi oyun. 3 yıldır bu oyunu düzenli olarak oynuyoruz. Dün Gaziosmanpaşa sahnesinde oyunumuz vardı. Pandemi sürecinde olduğumuz için Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları özel tiyatroları desteklemek istedikleri yönünde bir karar aldılar. Biz de başvurumuzu yaptık” dedi.

beru3.jpg

‘TEK MEVZU OYUNUN KÜRTÇE OLMASI’

106 yıldır kurulan Şehir tiyatrolarının bugüne kadar hiçbir şekilde programlarına Kürtçe oyun almadıklarını, konuk olarak veya resmi olarak çağırmadıklarını belirten Karaman, “Başvuru sırasında oyunun bütün görsellerini gönderdik ve izlediler, onayladır. Dün gidip ışıklarımızı kurduk, dekorumuzu kurduk. Oyuna 4 saat kala polisler gelip Gaziosmanpaşa kaymakamlığı tarafından kamu güvenliği, huzuru bozmak gerekçesiyle oyunun yasaklandığını söylediler bize. Oyun yasaklandı. Hukuksuz bir şekilde bu yasağın olduğu belli. Tek mevzu oyunun Kürtçe olması ve de Şehir Tiyatroları’nın bünyesinde bu oyunu oynamamız. Bizimle ilgili sonradan sosyal medyada ve bazı mecralarda “örgüt propagandası” şeklinde iddialar ortaya konuldu. Kesinlikle öyle bir şey yok” dedi.

‘OYUNDA HERHANGİ BİR UYARLAMA YOK’

Söz konusu oyunu Van, Diyarbakır gibi illere oynadıklarında Emniyete oyunun metnini gönderdiklerini belirterek, “Oyun günü polis gelip görüntü çekiyor ve hatta oyun esnasında bile metne bakıp sahnedekiyle karşılaştırıyorlar farklı bir şey var mı diye. Zaten oyunumuz Türkçe üst yazılı. Biz oyunda herhangi bir uyarlama veya başka bir şey yapmadık. Biz orijinal metnini çevirdik. Böyle bir şey olsaydı bugüne kadar zaten çoktan müdahale edilirdi. Onlar da biliyorlar ki bu keyfi bir karardır. Hukuksuz bir karardır. Tamamen Kürtçe olmasından kaynaklanan bir durumdur. Doğal olarak şimdi kapatmak için bize böyle bir iftira atıyorlar. 30 yıllık bir tiyatro ve birçok oyunlar oynadık. Bu oyunumuz 2018 yılında Moskova’da düzenlenen Uluslar arası Tiytaro Festivali’nde en iyi tiyatro oyunu ödülünü aldı” dedi.

‘TEKRAR BAŞVURU YAPACAĞIZ’

Oyunun bilinen bir oyun olduğunu ifade eden Karaman, “Kaç yıldır seyirciyle buluşuyoruz ve kesinlikle propaganda içeren bir şey yok. Tamamıyla bir uydurma ve iftiradır. Ekip olarak muhtemelen yeniden bir başvuru yapıp tekrar belediyenin sahnelerinde bu oyunumuzu oynayacağız” şeklinde konuştu.

beru2.jpg

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum