Yargıtay, TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliye talebini reddetti

Yargıtay, TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliye talebini reddetti

TİP milletvekili Can Atalay'ın tutukluğuna yönelik itiraz Yargıtay tarafından reddedildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili dava nedeniyle tutuklu olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın avukatlarının tahliye talebini oybirliği ile reddetti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'ın milletvekili seçilmesinin ardından tahliye edilmesine yönelik başvuruyu bugün karara bağladı.

Karada, yasama dokunulmazlığına iki istisna getirildiği, bunların "ağır cezayı gerektiren suç hali" ve Anayasa'nın "Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması" başlıklı 14. maddesindeki durumlar olduğu belirtildi.

"Sanığın üzerine atılı cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme suçunun Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında yer alması ve soruşturmasına seçimden önce başlamış olması dikkate alındığında Anayasa'nın 83. maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi uyarınca yasama dokunulmazlığından faydalanamayacağı kanaatine varılmakla yargılamanın genel usul hükümlerine göre devam etmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır" denilen kararda şu ifadeler yer aldı:

"Şartları oluşmadığından sanık Şerafettin Can Atalay müdafiinin yargılamanın durmasına ve sanığın tahliyesine ilişkin talebin reddine, diğer temyiz itirazların davanın esası ile birlikte incelenmesine, kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na ve sanık müdafiine tebliğine, dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde kararın tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde Dairemize verilecek bir dilekçe veya Zabıt Katibine düzenletilecek bir tutanak ile Yargıtay 4. Ceza Dairesine itiraz yolu açık olmak üzere 13.07.2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."

TİP: YARGITAY, ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI ÇİĞNEDİ

Türkiye İşçi Partisi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada karara tepki gösterildi.

Kararın, Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olduğu belirtilen açıklamada, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararını çiğneyerek Hatay Milletvekilimiz Can Atalay hakkında tahliye talebini reddetti. Saray’a ve onun talimatıyla çalışan yargıya boyun eğmeyeceğiz. #CanÇıkacak, mücadele sürecek!" denildi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.