Yargıtay Başkanı Akarca: Yeni bir anayasa arayışını destekliyoruz

Yargıtay Başkanı Akarca: Yeni bir anayasa arayışını destekliyoruz

Yargıtay Başkanı Akarca, "Yeni bir anayasa hazırlanması, iktidar ve muhalefet partilerinin gündemine yeniden girmiştir. Biz de bu arayışı destekliyoruz" dedi.

 Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, adli yıl açılışında bir konuşma yaptı. Akarca "Yeni bir anayasa hazırlanması, iktidar ve muhalefet partilerinin gündemine yeniden girmiştir. Biz de bu arayışı destekliyoruz" diye konuştu. 

Mehmet Akarca, sosyal medyaya ilişkin, "Bilinmelidir ki günlük hayatta suç teşkil eden her söz ve davranış sosyal medya ortamında da suçtur" dedi. 

Akarca'nın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

YENİ BİNA, ALT GEÇİT, ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİNE TEŞRİFLERİNİZDEN ONUR DUYDUM: Hukuk devletimizin bütün kurumlarıyla var olmasında en büyük rolü üstlenen bağımsız ve tarafsız bir şekilde adaleti tesis etmek için ülkemizin dört bir köşesinde fedakârca görev yapan başta savcı, hâkim, avukatlarımız olmak üzere adalet sistemimiz içinde çalışan tüm yargı çalışanlarımıza yüce Yargıtay’ımızın değerli başkan ve üyelerine görevlerinde başarılar diliyorum. Yeni adli yıl ve yeni binamızın ülkemize ve yargı mensuplarına hayırlı olmasını diliyorum. Yargıtay yeni hizmet binasının yapımında büyük emek ve gayretlerini her zaman şükranla andığımız onursal birinci başkanımız sayın İsmail Rüştü Cirit başta olmak üzere çok kıymetli onursal başkanlarımız ve üyelerimize Türk yargısına yaptıkları üstün hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

ANLAM TAŞIYOR: Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz şehitlerimizi şükranla anıyorum. Bugün birçok ülkeden konuklarımızı ağırlamaktan da kıvançlıyız. Afrika, Asya ve Avrupa olmak üzere üç kıtadan gelen yüksek mahkeme temsilcileri ve başsavcılarının bu katılımı dostlukların zaman ve mekanla sınırlı olmadığını göstermesi bakımından bizim için ayrı bir anlam taşıyor.

CUMHURBAŞKANIMIZIN GENİŞ VİZYONU: Bize bu mükemmel çalışma imkanını sağlayan yüce Türk milletine, ancak özverili çalışmalarımızı katlayarak, adaleti gecikmesizin tam ve doğru şekilde yerine getirerek ödeyebiliriz. Bu önemli yapısal sorunu çözüme kavuşturması cumhurbaşkanımızın geniş vizyonu ve güçlü liderliğiyle mümkün olabilmiştir. Cumhurbaşkanımıza yargı camiası adına en içten şükranlarımı arz ederim.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI RİSKLER TAŞIMAKTADIR: Hukukun doğru işleyişin bir sonucu olarak bazı tahliye kararları bahane edilerek Türk yargısına yönelik basında ve sosyal medyada yapılan kara propaganda faaliyetlerine halkımız itibar etmemelidir. Yaşamımızın önemli bir parçası haline gelen sosyal medya kullanımı fırsatların yanı sıra bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlük ilkelerinin ihlaline ilişkin riskler de taşımaktadır. Sosyal medya kullanımının yargı açısında iki cephesi bulunmaktadır. Birincisi yargı mensuplarının sosyal medya kullanımına ilişkindir. Sosyal medya üzerinden siyasi, etnik, mezhepçi, cinsiyetçi paylaşım yaparak kamuoyuna mesaj vermek yargı mensuplarının tarzı olmamalıdır. Sosyal medya kullanımının yargı açısından diğer cephesi ise kamuoyunun devam etmekte olan yargılama süreçlerine müdahalesine ilişkindir. Anayasa’nın 138’inci maddesine göre, hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Bilinmelidir ki günlük hayatta suç teşkil eden her söz ve davranış sosyal medya ortamında da suçtur

YENİ ANAYASA ARAYIŞINI DESTEKLİYORUZ: Yeni bir anayasa hazırlanması, iktidar ve muhalefet partilerinin gündemine yeniden girmiştir. Biz de bu arayışı destekliyoruz. Hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı gibi konularda yüksek standartlar hedeflenmelidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.