Yardım uçağının Mısır'a inişine izin verilmedi: Gerekçe 'Mahsa Jîna Emini'nin resmi

Yardım uçağının Mısır'a inişine izin verilmedi: Gerekçe 'Mahsa Jîna Emini'nin resmi

Yönetmen ve pilot Enrique Piñeyro'nun Gazze için insani yardım taşıyan uçağına, kuyruğunda bulunan Mahsa Jîna Emini ve Amir Nasr-Azadani'nin resimleri nedeniyle iniş izni verilmedi.

 Mısır, İtalyan-Arjantinli oyuncu ve eski hava yolları pilotu Enrique Piñeyro'ya ait Gazze'ye insani yardım taşıması için gönderilen ve El Ariş Havalimanı'na iniş yapması planlanan Boeing 887 marka özel uçağın inişine izin vermedi.

Mısır hükümeti, kargo uçağının piste inişine ancak 2002'de İran'da gerçekleşen rejim karşıtı protestoların sembolü haline gelen Kürt kadın Mahsa Jîna Emini'nin fotoğrafının ve uçağın gövde bölümünde yazan "Hiçbir kadın başını örtmeye zorlanmamalı. Hiçbir kadın başörtüsü takmadığı için öldürülmemeli. Hiçbir adam bunları söylediği için idam edilmemeli…" sözünün kaldırılması halinde izin verileceğini ifade etti.

Pineyro, haberi sosyal medya hesabından, insani yardım kargosu uçağının havalimanına inişine Mahsa Jîna Emini'nin ve idam edilen İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani'nin fotoğrafları ve uçakta yazan slogan nedeniyle izin verilmediğini ve inmek için onları kaldırmak zorunda kaldıklarını yazdı.

Anlaşmazlığın ardından, yardım kargosunu Gazze'ye ulaştırmak için söz konusu resim ve sloganlar kaldırıldı.

NE OLMUŞTU?

Mahsa Jîna Emini, 16 Eylül 2022'de İran'ın Kürdistan eyaletindeki (Rojhilat) Sakkız şehrinde başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle rejimin ahlak polisi tarafından gözaltında öldürülmüştü. Emini, ölümünün ardından İran'ın dört bir yanında başlayan protestoların da sembolü haline gelmişti. İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani ise protestolara katıldığı gerekçesiyle "Allaha karşı savaş açmak suçundan" idam edilmişti. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.