Yabancı yatırımcıdan faiz yorumu: Merkez Bankası'nın kararı tehlikeli

Yabancı yatırımcıdan faiz yorumu: Merkez Bankası'nın kararı tehlikeli

Merkez Bankası'nın beklentilerin aksine faizleri değiştirmemesi yabancı yatırımcıları şaşırttı. Reuters'ın görüş aldığı iki üst düzey yabancı yatırımcı, kararı 'gizemli' ve 'tehlikeli' diye niteledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun temmuz toplantısından beklentilerin aksine faiz artırımı çıkmaması yabancı yatırımcıları şaşırttı. Reuters ajansına konuşan bir dizi yatırımcı, kararı ‘gizemli’, ‘tehlikeli’, ‘hayal kırıklığı’ ve ‘şaşırtıcı’ gibi sıfatlarla tanımladı.

‘TL’NİN DEĞERİNİN DÜŞMESİ, FAİZ ARTIRIMINDAN DAHA TEHLİKELİ’

İsviçre merkezli yatırım şirketi GAM’ın Londra’daki yatırım direktörlerinden Paul McNamara, kararı “Son derece gizemli. Liranın altını oyan her şey, muhtemelen faiz artırımından daha tehlikeli” dedi. McNamara, “Merkez Bankası sözde bağımsız olsa da, bu kararın siyasetten etkilenmemiş olması pek olası değil” dedi; TL’nin değerinin düşmesinin ekonomiye verdiği zararın, faiz artırımının vereceği zarardan daha büyük olduğunu söyledi.

‘HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI’

Rabobank’ta uzman Piotr Matys ise Reuters’a şu yorumu yaptı: “Enflasyonun haziran ayında biraz daha yükselmiş olması ve TL’nin zayıflaması nedeniyle önümüzdeki aylarda daha da yükseleceği göz önünde bulundurulduğunda, bu karar bir hayal kırıklığı. Bu, TL satma yönündeki baskıyı yeniden alevlendiren, şaşırtıcı bir karar.”

REUTERS: SERT İNİŞ ENDİŞESİ ARTIYOR

Reuters ajansı ise haberinde, “Artan dış borç ve iki basamaklı enflasyon değerleri ekonominin aşırı ısındığı ve sert bir inişe doğru gittiği yönündeki endişeleri artırırken, yatırımcılar Türkiye’nin ekonomi politikalarının yönelimini yakından izliyor” yorumunu yaptı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.