Washington Post: Suriye'de Trump'ın fikrini Erdoğan değiştirdi

Washington Post: Suriye'de Trump'ın fikrini Erdoğan değiştirdi

ABD'li yetkililer, Suriye'den çekilme kararını Washington Post'a değerlendirdi: Trump, Amerikan askerlerinin Suriye'de bir süre daha kalması gerektiğini kabul etmişti. Ancak...

Amerikan basını, ABD başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme yönündeki ani kararının arka planını araştırmaya devam ediyor. Son olarak, Washington Post gazetesi, ‘Trump’ın kararını Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın değiştirdiğini’ yazdı.

Gazetenin bir dizi üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberinde, Trump’ın seçim kampanyasından bu yana Suriye’den çekilmeyi istemesine rağmen diğer yetkilileri ikna edemediği, İran ve IŞİD’e karşı Suriye’de daha uzun vadeli bir stratejiye onay vermek durumunda kaldığı belirtildi. Ancak habere göre bu durum, Trump ile Erdoğan’ın geçtiğimiz cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde değişti. Ve Trump, Suriye’den çekilme kararını salı günü, savunma ve dışişleri bakanları ile üst düzey Beyaz Saray yetkililerinin katıldığı bir toplantıda, itirazlara rağmen ilan etti.

ABD’Lİ YETKİLİ: KESİNLİKLE ERDOĞAN KONUŞMASIYLA BAĞLANTILI

Washington Post’a konuşan bir yetkili ise Trump’ın Erdoğan ile yaptığı telefon konuşması ile çekilme kararının ‘kesinlikle bağlantılı’ olduğunu söyledi. Gazetenin kaynakları, çekilme kararının birçokları tarafından ‘aceleci ve yanlış’ görüldüğünü, Trump’ı son günlerde buna teşvik edebilecek tek şeyin ise Erdoğan’la yaptığı konuşma olduğunu savundu.

CUMA GÜNÜ NE KONUŞULDU?

Washington Post’a konuşan kaynaklara göre, Erdoğan söz konusu görüşmede Suriyeli Kürtler hakkında Türkiye’nin bilinen tezlerini dile getirdi, ‘ABD’nin NATO müttefiki yerine niçin onları desteklediğini’ sordu ve IŞİD’in yok edildiğini belirterek Amerikan askeri varlığına gerek olup olmadığını sorguladı. İddiaya göre Erdoğan, ‘sınırda konuşlanan Türk askerinin, bölgedeki herhangi bir sorunu ele alabileceğini’ de söyledi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.