Vuhan'da inceleme yapan DSÖ ekibi raporunu birkaç hafta içinde açıklayacak

Vuhan'da inceleme yapan DSÖ ekibi raporunu birkaç hafta içinde açıklayacak

Vuhan'da Kovid-19'un kaynağına ilişkin incelemelerde bulunan DSÖ ekibi raporunu birkaç hafta içerisinde yayımlayacak.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Çin'in Vuhan kentinde Kovid-19'un kaynağına ilişkin incelemelerde bulunan DSÖ ekibinin kapsamlı raporunun birkaç hafta içerisinde yayımlanacağını duyurdu. Berdyklychev "Mevcut rapor, göreve gitmiş olan ekibin bulgularını özetlemektedir, virüsün kaynağı hakkında nihai bilgi içermemektedir. Rapor; öğrenilenleri özetleyecek, eksik birtakım bilgileri giderecek ve gelecekte gerçekleştirilecek çalışmalar için sonraki adımları belirleyecek" dedi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçen 12 Şubat'ta düzenlediği basın toplantısında Kovid-19 virüsünün kaynağını araştıran bağımsız uzman ekibinin Çin’e gerçekleştirdiği seyahati tamamladığını, ekibin Avusturalya, Danimarka, Almanya, Japonya, Hollanda, Katar, Rusya, Birleşik Krallık, ABD ve Vietnamlı uzmanları içeren uluslararası bir ekip olduğunu belirtmişti. DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, DSÖ uzmanlarının incelemelerine ilişkin DHA'ya açıklama yaptı.

"VİRÜSÜN KAYNAĞI HAKKINDA NİHAİ BİLGİ YOK"

Dr. Berdyklychev, Çin'e giden ekibin yakın zamanda paylaşılacak özet rapor üzerinde çalıştığını belirterek, "Kapsamlı raporun da birkaç hafta içerisinde yayınlanmasını beklemekteyiz. Halka açık olarak paylaşılacak raporları dört gözle bekliyoruz. Özet rapor yayımlandığında DSÖ, uluslararası ekibin tüm üyelerinin de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyecektir. Mevcut rapor, göreve gitmiş olan ekibin bulgularını özetlemektedir, virüsün kaynağı hakkında nihai bilgi içermemektedir. Rapor; öğrenilenleri özetleyecek, eksik birtakım bilgileri giderecek ve gelecekte gerçekleştirilecek çalışmalar için sonraki adımları belirleyecektir. Öğrendiklerimize dayanan çalışmalar devam edecektir ve gelecekte başka görevler de gerçekleştirilebilir. DSÖ Genel Direktörü, 11 Şubat tarihinde 'bazı hipotezlerin reddedilip reddedilmediğine dair sorular gelmiştir. Tüm hipotezlerin hala masada olduğunu ve daha fazla çalışma gerektirdiğini belirtmek isterim' demiştir. Ekip, hangi hipotezlerin dahil edileceğine mevcut bilimsel kanıtları ve bulguları dikkate alarak karar vermiştir" dedi.

"SALGININ BİTİŞ TARİHİNE İLİŞKİN KESİN BİLGİ YOK"

Dr. Berdyklychev, "DSÖ’nün koronavirüsün ne zaman biteceğine dair kesin bir bilgisi yoktur. Benzer şekilde önceki pandemi virüsleri (örn. A1H1N1) hala nüfusta mevcuttur; ancak bu virüs mevsimsel grip aşısı kapsamına dahildir" ifadesini kullandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.