Viyana Parlamentosu Halepçe Katliamını 'soykırım' olarak tanıdı

Viyana Parlamentosu Halepçe Katliamını 'soykırım' olarak tanıdı

Yeşiller, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi, Yeni Avusturya ve Liberal Forum partilerinin verdiği ortak önerge parlamentoda kabul edildi.

Avusturya'nın Viyana Eyalet Parlamentosu, İran-Irak Savaşı döneminde Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı gerçekleştirdiği Halepçe Katliamı’nı ‘soykırım’ olarak tanıdı.

23 Mart günü yapılan parlamento oturumunda bütün milletvekillerinin oy birliği ile Halepçe'deki kimyasal gaz saldırısı soykırım olarak tanındı.

Viyana Parlamentosu tarafından karara dair yapılan açıklamada, Yeşiller Partisi’nin Kürt Milletvekili Berivan Aslan'ın sözlerine  yer verildi ve “35 yıl önce, devrik Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in talimatıyla düzenlenen kimyasal gaz saldırısında 5 bin Kürdün öldürüldüğü” belirtildi.

Kararı sosyal medya hesabından duyuran Aslan ise, “Avusturya siyasi tarihinde ilk kez Kürtlere karşı işlenen kitlesel bir suç benim girişimimle "soykırım" olarak tanındı. Dün, Halepçe'deki zehirli gaz saldırısı Viyana Parlamentosu'nda tüm partiler tarafından "soykırım" olarak oybirliğiyle tanındı!” dedi.

Halepçe'de ne olmuştu?

Halepçe katliamı, İran-Irak Savaşı döneminde Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı başlattığı Enfal Hareketi'nin son aşaması olarak gerçekleşti.

Saddam Hüseyin, savaşta İran'a destek vermekle suçladığı Halepçe halkının bombalanması talimatını verdi.

Talimatın ardından 16 Mart 1988'de Irak ordusuna ait savaş uçakları, Halepçe’de halkın üzerine gaz bombaları yağdırdı. Saldırıda yaklaşık 5 bin kişi öldü, 7 binden fazlası da yaralandı.

Tarihi kaynaklara göre dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in emriyle başlatılan Enfal Operasyonları'nda 150 bin civarında insan katledildi. Bu katliamların bir kısmı kimyasal silah kullanım ile oldu. 1988'de gerçekleştirilen Halepçe Katliamı'nda ise zehirli gaz saldırısında 5 bin kişi öldü, 7 bin kişi yaralandı.

1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamını soykırım olarak tanıdı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Mart 2014'te Süleymaniye'ye bağlı olan Halepçe'nin yaşanan acılar nedeniyle il olmasına karar verdi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.