Víctor Jara'yı öldüren eski askerlerin cezası onandı

Víctor Jara'yı öldüren eski askerlerin cezası onandı

Şili Yüksek Mahkemesi, devrimci sanatçı Víctor Jara'yı kaçırıp öldürmekten suçlu bulunan yedi eski askerin hapis cezalarını onadı.

Şili Yüksek Mahkemesi, yedi eski askeri, devrimci müzisyen Víctor Jara’nın ölümünün 50. yıl dönümünde cinayet suçundan kesin olarak mahkum etti. 

İspanyolca yayın yapan günlük gazete El Pais’in haberine göre; Yüksek Mahkemenin oybirliğiyle aldığı kararda eski askerler Raúl Jofré González, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Haase Mazzei, Ernesto Bethke Wulf, Juan Jara Quintana ve Hernán Chacón Soto, olayın failleri olarak 15 yıl 1 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Ayrıca sanıklara, nitelikli adam kaçırma suçundan da 10 yıl 1 gün hapis cezası verildi. Eski Subay Rolando Melo Silva, cinayet ve adam kaçırma olaylarının ardından sırasıyla 5 yıl 1 gün, 3 yıl 1 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Víctor Jara hakkında 

Víctor Jara Güney Amerika'da "Nueva canción" (yeni şarkı) akımının en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilir. Bu akım Güney Amerika'da birçok sanatçı ve aydının katıldığı, devrimci bir harekettir.

Víctor Jara'nın politik fikirleri, parçalarında önemli bir yer tutar. Birçok protest şarkıcı gibi komünist ve partisinde sanatçı bölümünün yöneticisidir. Víctor Jara, diğer şarkıcılarla birlikte Salvador Allende ve sol partilerini birleştiği bir hareket olan Unidad Popular yararına birçok konser verir.

11 Eylül 1973'de Augusto Pinochet'nin gerçekleştirdiği darbe sırasında, Víctor Jara "Teknik Üniversite"deki işi başında tutuklanır ve birçok yoldaşı gibi Şili Ulusal Stadyumu'nda işkence görür. Bir daha gitar çalamaması için elleri kırılır. Hatta işkenceler sırasında bile Jara, Unidad Popular'ın şarkısını söylemeye çalıştığı belirtilir.(Venceremos). 

İşkence gören Jara, bir makinalı tüfekle öldürülür ve cesedi Santiago Mezarlığı yakınında bulunur.  Eşi 1994'te onuruna "Fundación Víctor Jara"yı kurar.

Eylül 2003'te öldürülmesinin 30. yıldönümünde öldürüldüğü Şili Ulusal Stadyumu'nun ismi Estadio Víctor Jara olarak değiştirilmiştir.

Dava süreci

Şili'deki Pravda muhabiri Vladimir Çernisev, Jara'nın son anlarını şöyle anlatıyor:

"Víctor Jara dudaklarında şarkıyla öldü. Onu yanından hiç ayırmadığı yoldaşı, gitarıyla birlikte stadyuma getirdiler. Ve şarkı söylemeye başladı. Öbür tutuklular, gardiyanların ateş açma tehdidine rağmen melodiye eşlik etmeye başladılar. Sonra bir subayın emri ile askerler Víctor'un ellerini kırdılar. Artık gitar çalmıyordu, ama zayıf bir sesle şarkı söylemeyi sürdürdü. Bir dipçikle kafasını parçaladılar ve diğer tutuklulara ibret olsun diye ellerini kesip tribünlerin önüne astılar." 

9 Aralık 2004'te ölümünden 31 yıl sonra yargıç Juan Carlos Urrutia emekli subay Mario Manríquez Bravo hakkında dava açar. Bravo, Jara öldürüldüğü sırada Estadio Nacional'de en üst rütbedeki subay olup stadyumun denetimi onun sorumluluğunda olduğundan ölümlerden de o sorumlu tutulur.

2012'de tutuklanan 8 eski asker ve emri veren askeri savcı hapse mahkum oldu. En son, Eylül 2014'te 3 eski subay daha mahkum edildi.

Eserleri

1967 Víctor Jara
1969 Pongo en tus manos abiertas
1970 Canto libre
1971 El derecho de vivir en paz
1972 La población
1973 Canto por travesura
1975 Presente (posthum veröffentlicht)
1993 Complete (8 LPs auf 4 CDs)
1996 Deja la vida volar ("Bırak hayat uçsun", "Best-of-CD")

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.