Vezir Parlak: Şemdinli'de bazı köylerde korucuların aynı zamanda muhtarlık yaptığı doğru mu?

Vezir Parlak: Şemdinli'de bazı köylerde korucuların aynı zamanda muhtarlık yaptığı doğru mu?

Vezir Parlak, Şemdinli'de bazı köy korucularının aynı zamanda muhtarlık yaptığı iddalarını Meclis'e taşıdı.

DEM Parti Hakkari Milletvekili Vezir Parlak, Şemdinli'de bazı köy korucularının aynı zamanda bulundukları köylerde muhtarlık yaptığına dair iddiaları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a sordu. 

Parlak, Bakan Tunç tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM'ye sunulan soru önergesinde Anayasa, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu dahil yasal mevzuatın birçok yerinde kamu görevlilerinin aynı zamanda muhtarlık yapamayacağına dair hükümleri hatırlattı. 

Parlak, Bakan Yılmaz'a şu soruları sordu: 

  • Köy korucuları memur statüsünde sayılmakta mıdır? Sayılmıyorlarsa yasal statüleri nedir?
  • Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı bazı köylerde korucuların aynı zamanda muhtarlık yaptığı doğru mudur? Kaç köyün muhtarı aynı zamanda korucu olarak istihdam edilmektedir?
  • Korucuların muhtarlık yapması kanunlara uygun mudur?
  • Muhtarlık ve koruculuk görevlerini birlikte yürüten kişilerin mevcut olduğu iddiası doğruysa, ağır silah taşıma yetkisine sahip bir kimsenin muhtarlık yapması demokratik ilkelere aykırı değil midir?
  • Türkiye genelinde kaç kişi koruculuk ve muhtarlık görevlerini birlikte yürütmektedir?
  • 31 Mart 2024 tarihinde mahalli idareler seçimleri yapılacak; bu seçim kapsamında muhtarlar da belirlenecektir. Mahalli idareler seçimlerinden önce bakanlığınız tarafından korucuların muhtar olup olamayacağına dair bir çalışma yürütülecek midir?

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum