Vedat Çoğaç: “Yüksekova’da seyyar satıcılar için kapalı bir çarşı şart”

Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, ilçedeki seyyar satıcıların yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, kapalı bir çarşı ya da pazar yeri kurulması gerektiğini söyledi.

Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, ilçede yıllardır faaliyet gösteren seyyar satıcıların daha sağlıklı ve konforlu bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirtti. Seyyar satıcıların hem ekonomik hem de sosyal olarak zor şartlarda çalıştığını vurgulayan Çoğaç, kapalı bir çarşı ya da pazar alanı kurulmasının elzem olduğunu ifade etti.

a.jpeg

“Yüksekova kurulduğundan beri böyle bir sektör faaliyet gösteriyor”

Çoğaç, Yüksekova’da seyyar satıcılar adında esnaf grubunun varlığının kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “Yüksekova kurulduğundan beri böyle bir sektör faaliyet gösteriyor. Ve bu arkadaşların gerçekten ciddi anlamda bir yapıya ihtiyaçları var. Biliyorsunuz, bu seyyar satıcılık yapan arkadaşlarımızın yaş ortalaması elli, elli beşin üstünde. Ve Yüksekova’dan kaynaklı, yani iklim şartlarından kaynaklı dönemsel çalışıyorlar. Kış geldiğinde kapatıp evlerine gitmek zorundalar ki yazın çalıştıkları ya da biriktirdikleri parayla o evi ve kendilerini geçindirmek zorunda kalıyorlar” dedi.

“Bir bedesten çarşı tarzında bir kapalı çarşı inşa edilebilir”

Çoğaç, seyyar satıcıların kaldırımlarda ve caddelerde düzensiz bir şekilde çalışmak zorunda kaldığını hatırlatarak, bu durumun hem kent estetiğini bozduğunu hem de trafik ve yaya geçişini olumsuz etkilediğini aktararak, “Yüksekova’nın görseline, trafik akışının hafiflemesine, ya da insan yoğunluğunun olduğu yerlerde bu arkadaşların engel teşkil ettiği yerleri rahatlatmak adına böyle bir yapıya ihtiyaç var. Ve bu anlamda da belediyenin gerçekten ciddi anlamda görev alması lazım, sorumluluk alması lazım. Yüksekova’da seyyar satıcılar için kapalı bir çarşı şart. Türkiye’nin her yerinde vardır. Bir bedesten çarşı tarzında bir kapalı çarşı inşa edilebilir” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2025-06-16-at-13-25-40-2.jpeg

“Yüksekova’nın değişimi, sıkıntıların giderilmesi adına bu şart”

Mevcut sorunların çözümü için belediyenin yer tahsis etmesi gerektiğini belirten Çoğaç, “Olmazsa dahi, ‘Benim arsam yok, maliyetlidir’ gibi gerekçeler göstermeden bu arkadaşlara bir yer tahsis edilmeli. Yüksekova’nın değişimi, sıkıntıların giderilmesi adına bu şart. Çünkü bu seyyar satıcılar gelişigüzel yerlere bırakıyorlar, kaldırımlarda, sokaklarda, caddelerin herhangi bir yerinde bu esnafın vitrini olabiliyor. İtirazlar yükseliyor bu anlamda. Ama şunu unutmamalı: Bu sorunların giderilmesi anlamında elbette ki bir yapı kurulmalı ve onları daha sağlıklı, daha konforlu bir yere taşımaları gerekiyor” diye konuştu.

“Esnaf ve Sanatkârlar Odasından tutun da ilgili tüm makamların destek vereceği aşikâr”

Belediyenin bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Çoğaç, geçmişte kayyum döneminde gündeme gelen ancak hayata geçirilemeyen projeleri hatırlatarak, “Bu belediyenin asli görevlerinden bir tanesi. Daha önce kayyum döneminde de böyle bir çalışma vardı. Bit pazarı esnaflarımız ve seyyar satıcılar vardı. Biz bunların listesini oluşturup belediyeye sunmuştuk. Belediye tarafından bu arkadaşlar üzerine bir proje hazırlanmıştı ama hayata geçmedi. Bu şu anlama gelmiyor: Kimse ilgilenmedi. ‘Benim param yok’ falan demekle de olmuyor. Bir proje, bir çalışma yürüttüğünüz zaman Esnaf ve Sanatkârlar Odasından tutun da ilgili tüm makamların destek vereceği aşikâr” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2025-06-16-at-13-25-40-3.jpeg

“Bedesten çarşısı örneğini hayata geçirebilirsek, bu ekonomiye de kültüre de bir katma değer sunacak”

Çoğaç, Konya gibi şehirlerde örnek alınabilecek projeler olduğuna da dikkat çekerek, “ Herkes destek verebilir buna. Bu arkadaşlar bir sektör. Bunların bir yere toplanması lazım. Sokağın rahatlaması lazım, caddenin rahatlaması lazım, görselin değişmesi lazım. Bedesten çarşısı örneğini hayata geçirebilirsek, bu ekonomiye de kültüre de bir katma değer sunacak. Bunun en güzel örneği İran Pasajı. Daha önceki hali ve şu andaki hali ortada. Bu yapılabilir. Ve bunu yapmak da bir zorunluluk arz ediyor” dedi.

Yüksekova Belediyesi’nin maddi imkânlar açısından geçmişe göre daha avantajlı olduğunu belirten Çoğaç, “Bu belediyemize nasip olabilir. Zorluk yüklemek adına söylemiyorum ben bunu. Belediyemizin, geçmiş dönemlere nazaran en zengin, paranın olduğu dönem bu. Dönem koyun riski yok, para var. Hizmette olsun ve bu en büyük hizmetlerden bir tanesi” şeklinde konuştu.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum