Vanlılar aylardır Kapıköy’ün açılmasını bekliyor

Vanlılar aylardır Kapıköy’ün açılmasını bekliyor

Van’da esnaf ve işverenler, uzun bir süredir İran’a açılan Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle yaşadığı zor durumu dile getiriyor. Vanlılar, kent için “can damarı” olan kapının açılmasını istiyor.

Van’ın Saray ilçesinden İran'ın Hoy kentine açılan Kapıköy Sınır Kapısı koronavirüs nedeniyle Mart 2020’de ulaşıma kapatıldı. Haziran 2020’den sonra Türkiye’nin diğer tüm gümrük kapılarına uygulanan tedbirli geçişler, Kapıköy’ün yanı sıra İran’a açılan diğer sınır kapıları için geçerli olmadı.

İran ile 285 kilometre sınırı bulunan Van’da esnaf ve işletmecilerin çoğu turizm ve ticaretten gelir sağlıyor. Dolayısıyla kapının kapalı olması, geliri başta turizm olmak üzere diğer sektörlere bağlı işletmelerde çalışan binlerce kişiyi etkiliyor. 

Rûdaw’a konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, sınır kapısının bölge için ekonomik anlamda büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yaklaşık bir yıldır İran’dan bölgeye turistlerin gelmediğini ve bunun Van’a verdiği ekonomik zararın ise yaklaşık 400 milyon dolar olduğunu belirten Takva, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın Türkiye'nin batısındaki kapılar gibi kontrollü bir şekilde geçişlere açılmasını istediklerini dile getirdi.

Necdet Takva, “Şimdi vatandaşlar haklı olarak şunu diyor; her gün Tahran’dan, Tebriz’den 15 uçakla yolcular İstanbul’a, Ankara ve Antalya’ya geliyor. Yani salgın sadece karadan geçişlerde mi bulaşıyor, hava yolu ile gelenler bulaştırmıyor mu?” diye konuştu.

İşletmecilere göre yılda ortalama 450-500 bin İranlı turist Van’ı ziyaret ediyor. Otel işletmecilerinden Halis Ronay, “Nasıl olacak şimdi, hadi devlet yanıt versin. Biz bir çözüm istiyoruz. Böyle devam ederse 2-3 ay sonra herkes otelini, restoranını, kafesini kapatıp evine gidecek. Öyle olursa insanlar ne yiyip ne içecek?” diye sordu.

Türkiye’nin komşuları ile 39 gümrük kapısı bulunuyor. Turizmciler, 2019 yılında Van kent merkezine 90 kilometre uzaklıkta 70 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Kapıköy’ün açılmasını istiyor.

Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç da durum nedeniyle Van’da 15 otelin kapısına kilit vurduğunu söyledi.

Turizmciler için ikinci bir alternatif olmadığını dile getiren Yeşilağaç, “Bu otellerden 10 tanesi tamamen iflas etti. Eğer gümrük kapısı açılmazsa bu rakam 20-25’i bulur” dedi.

Esnaf Halil İleri de, “Buradaki insanların geçimi kapıya bağlıydı. İnsanlar gerçekten zor durumda. Devletimizin el uzatıp bu kapıyı açmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Vanlı esnaf ve işletmeciler, hükumetin Newroz’da kendilerine sürpriz yaparak kapıyı açmasını bekliyor. Ancak bu beklentinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum