Vanlılar: Asgari ücretle dahi iş bulamıyoruz

Vanlılar: Asgari ücretle dahi iş bulamıyoruz

Yaşanan ağır ekonomik koşullarda asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması gerektiğini belirten Vanlılar, ancak şu anki durumda asgari ücretten dahi iş bulamadıklarını dile getirdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni yılda asgari ücretin ne kadar arttırılacağına dair görüşmelerini sürüyor. İşsizlik ve yoksulluğun yoğun yaşandığı kentlerden biri olan Van’da, yurttaşların asgari ücret beklentilerini sorduk. Ekonomik kriz ve salgından dolayı iş bulamadıklarını anlatan Vanlılar, günlük işlerde güvencesiz şekilde çalışmak zorunda kalıyor.

‘İŞ BULAMIYORUZ’

İş bulamadığı için üç tekerlekli el arabasıyla gün boyu sokak sokak yük taşıyan Hüseyin Girgin, ekonomik dar boğaz ve salgın yüzünden hayat pahalılığının çok artığını, temel giderleri karşılamak için asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması gerektiğini söyledi.

Evlerin çoğunda iş bulamayan kişiler olduğunu söyleyen Girgin, “İşsizlik öyle çok ki, asgari ücretle dahi iş bulamıyoruz. Bu yüzden gençler olarak ya hamallık yapıyoruz ya da üç tekerlekli araba çalıştırıyoruz. Kimse kimsenin halini bilmiyor. Bize sorsanız, biz açız. Her yeri kapattılar ama demediler ki bunlar neyle geçinecek. Asgari ücrete de razıyız, yeter ki işimiz olsun ama yok. Günde 20-30 TL arasında ancak kazanıyoruz. Bu süreçte işi olmayana bari destek versinler. Elektrik faturası en az 100 TL geliyor. Elektrik, su, doğalgaz… Bunları hesaplasan elde avuçta bir şey kalmıyor” dedi.

‘5 BİN TL BİLE YETMİYOR’

Bir yıl içinde gıdaya yüzde 60’tan fazla zam geldiğini belirten Necmettin Toraman de, bu şartlar altında asgari ücretin 4 bin TL olması gerektiğini dile getirdi. Toraman, “Kentte iş yok. İşyerleri, lokantalar, çay ocakları her yer salgından ötürü kapandı. Asgari ücretle çalışanlar paralarını dahi alamıyor. Kardeşim de bir yıla yakındır çalıştığı yerden para alamadı. Kime dert yanacağımızı bilemiyoruz. Toplum olarak doluyuz. Konuşsak da tutuklanmaktan korkuyoruz" ifadelerini kullandı. 

Ay sonunu getiremediğini söyleyen ve iş arayan Toraman, "Eskiden bin TL ile evimin geçimini yapıyordum. Şimdi 5 bin TL dahi yetmiyor. İş olmadığı için evde iki çalışan var ama evde boş boş oturuyor. Milletin derdini kimse dile getirmiyor. Zenginin ekonomik derdi yok ki, asgari ücrete çalışan işçinin derdi var. Emekli yurttaşın derdi var. Esnafın, iş bulamayan işçinin derdi var” diye konuştu.

‘GEÇİNEMİYORUZ’

Hayat pahalılığına dikkati çeken Ersin Yürek ise, şunları anlatı: “Ekonomik duruma baktığımızda asgari ücret en az 3 bin 500 TL olmalı. Ülkede salgın ve ekonomik kriz yüzünden hayat çok pahalı. Bir teneke yağ 220 TL olmuş. Ben 2007 yılında İstanbul’da inşaat işinde çalışıyordum. O zaman 120 TL alıyordum ve geçiniyordum. Şu an 120 TL’ye bir torba şeker dahi alamıyoruz. İnşaatta kazandığımız yevmiye pek değişmedi. Şimdi de 130 TL alıyorsun ama gıda fiyatları baya zamlandı. 6 kişilik bir aileyiz, 120 TL’den aşağı elektrik gelmiyor. Zar zor geçiniyoruz. Çiftçilik yaparak ve saman satarak şimdilik ayaktayız.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.