Van’da Kurulan ‘Diwanxane’de Dengbêjlik Eğitimi Veriliyor

Van’da Kurulan ‘Diwanxane’de Dengbêjlik Eğitimi Veriliyor

Hakkarili dengbêj İsmail Seyranoğlu, dengbêjlik geleneğini yaşatmak için Van’da “Diwanxane” adında bir kurs açtı. Yöresel motiflerle süslediği 120 metrekarelik alanda dengbejlik eğitimi veriyor.

Uzun yıllar Hakkari’de dengbejlik yapan ve başta Van Tv, Waar Tv olmak üzere birçok televizyonda dengbejlik programları yapan İsmail Seyranoğlu Van’a yerleşerek dengbejler ve dengbejlik meraklıları için bir Diwanxane kurdu. Yöresel motiflerle süslediği 120 metrekarelik alanda eğitimler veren Seyranoğlu, diwanxane duvarlarına ise yaşadıkları bölgelerde nam salan ancak Kürtlerin tamamında tanınmayan dengbejlerin fotoğraflarına da yer verdi. İlk zamanlar halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Diwanxane pandemi hastalığından sonra çalışmalarında değişikliğe giderek, pandemi yasaklarıyla uyumlu hale getirdi. Seyranoğlu pandemi hastalığı tedbirleri kapsamında eğitimlerini de internet ortamına taşıdı.

seyranoglu2.jpg

Online uzaktan eğitimler de düzenleniyor

Seyranoğlu kursa gelemeyen öğrencilerle internet ortamında dersler veriyor. Bazen bir dağın başında koyun otlatan bir öğrenci uzaktan kursa bağlanırken, bazen de gençler yaptıkları iş ortamında kısa mola ile eğitimlere dahil oluyor. Uzun zamandır dengbejliğe gönül verdiğini ve bu geleneğini yaşatmak için büyük çaba sarf ettiğini dile getiren Seyranoğlu, “Diwanxane’yi açmak ve gençlere dengbêjlik kültürünü öğretmek benim için bir hayaldi. Şuan hayallerimi gerçekleştirme yolunda ilk adımlarımı attım. Bir süre önce Hakkari’den Van’a taşındım. Kiraladığım bir daireyi yöresel motiflerle süsleyerek stüdyoya çevirdim. Kürtçede Diwanxane diye tabir edilen stüdyomda, genç kuşaklara dengbêjlik kursları vermeye başladım. Sadece kendim için değil, bizden sonraki nesiller için de bu Diwanxane’nin önemli katkı sunacağını düşünüyorum.” Diye konuştu.

Ailelere çağrı

Açtığı Diwanxane’de şu an altı öğrencisinin olduğunu belirten Seyranoğlu, “Pandemi nedeniyle 6 öğrencimden 2’si şuan aktif olarak derslere katılıyor. Bu sayının daha da artacağına inanıyor ve eğitimleri alan arkadaşlarımızın dengbêjlik yolunda devam edeceklerini umuyorum. Şimdilik Diwanxane’yi geliştirme aşamasındayız. İleriki dönem için daha fazla genç arkadaşımızı aramıza katıp, dengbêjlik kültürünü yaşatmak istiyorum. Haftanın belirli günlerinde de WEB TV üzerinden canlı dengbêjlik programları yapıyorum. Buradan tüm ailelere çocuklarını bu divana göndermeleri çağrısını yapıyorum” dedi. (Çağdaş Haber)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.