Van’da kayyıma su tepkisi

Van’da kayyıma su tepkisi

Van’da siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, 6 günlük su kesintisi nedeniyle kayyım yönetimine tepki gösterdi.

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, kent genelinde 14 Ağustos-20 Ağustos tarihleri arasında 6 günlük su kesintisi yaşanacağını duyurdu. Açıklama kentte tepkilere neden oldu. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, konuya ilişkin Aydın Perihan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Parti (Yeşil Sol Parti) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı ile siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. 

‘TEMEL SORUN KAYYUM REJİMDİR’

Açıklama yapan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı, su kesintisinin nedenin kayyumun yönetememesinden kaynaklandığını belirterek, "Başta esnaf olmak üzere kentlinin büyük kesimi bu sorundan olumsuz etkileniyor. Temiz suya erişim temel insan hakkıdır. İlgili kurumların görevi bu hakkın ihlali değil, talebi temin etmek ve karşılamaktır. Yüksek sıcaklıklardan kaynaklı kuraklık zaten ciddi bir sorundur ve kentliyi olumsuz etkiliyor. Yine kentimizdeki sulama alt yapısının yetersizliği biliniyor ve yıllardır çözümsüz halde bekliyor. Bu durum başta tarım emekçileri olmak üzere çiftçilik ve hayvancılık ile geçimini sağlayan yüzbinlerce yurttaşı türlü zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Ama aynı zamanda var olan su kaynakları da tarım dışı alanlarda ve rant amaçlı kullanılınca mağduriyet artarak devam ediyor. Buna karşın mevcut alt yapının güncellenmesi için ne bir plan ne de proje geliştirildi. Ve yine bu işler için kaynak da ayrılmadı. Bu durum sorunların katlanarak devam etmesine neden oldu. Ama aslında en temel sorun ise kentimizin kayyum rejimi tarafından yönetilmesidir” diye konuştu. 

‘KAYNAKLAR YANDAŞLARA SEFERBER EDİLDİ’

Kayyımların genel amacı yerel kaynakları denetim altına almak olduğunu ifade eden Avcı,  "Böyle olunca da kentlinin temel sorunlarının çözümü için kaynak ayırmak tabii ki mümkün olmuyor. Bu kayyum rejimi sürecinde çok da mümkün olmuyor. VASKİ’nin atama yönetimi sorunları çözmeyi bırakmış, bugüne kadar yandaş ve kandaş için harcayarak boşalttığı bütçeyi kestiği cezalarla doldurmaya çalışıyor. Ceza asla çözüm değildir. Güncel konutlar için suyun metreküpünü 15. 67 TL satarak zaten en büyük cezayı kentliye kesiyorsunuz. Kentlimizin aslında temiz suyu maliyetine kullanması gerekirken şu anda 30 büyükşehir belediyesi içinde suyu en pahalı dağıtan kentler başında geliyoruz. 19 Ağustos’ta 2019’da ikinci kayyum darbesiyle görevden uzaklaştırıldığımızda bu kentte suyun metre küpü 2.75 TL idi. Bu durumu bile fazla görüyor ve maliyetine suyu dağıtma projesi yapıyorduk ki kayyum atandı ve görevden uzaklaştırıldık. O günden bu güne zam üstüne zam derken gelinen nokta halkımız su faturasını ödemez durumdadır” sözlerini kullandı.

‘HALK ARSENİKLİ SU İÇİYOR’

Çoğu mahallede halen kuyulardan elde edilen arsenikli su kullanıldığını dile getiren Avcı, şöyle konuştu: “Halkın sağlığıyla oynanıyor. Aylardır çözülemeyen bu sorunun üzerine bir de son günlerde açıklama yapan VASKİ’nin atama yönetimi 14-20 Ağustos tarihleri arasında (6 günlük ) su kesintisinin yapılacağı söylendi. İzale hatlarının onarımı gerekçe gösteriliyor. İki izale hattıyla su taşınıyor. Biri 2011 depreminden önceki yani eski, diğeri ise 2011 depreminden sonraki yani yeni hattır. Yeni izale hattında hiçbir sorun yok. Onarım eski izale hattında yapılacaksa kent neden 6 gün topyekûn susuz bırakılıyor? Yine yaklaşık dört yıldır DSİ tarafından yaptırılan Şabaniye Mahallesindeki 30 bin metre küplük depo neden bu güne kadar teslim alınmadı? Söz konusu depo bu gün aktif halde olsaydı, izale hattında yapılacak olan onarım çalışması kentliyi hiç mi hiç etkilemeyecekti. Ve yine onarım işi neden ilkbahar ya da son bahar aylarında değil de yazın en kavurucu sıcakların yaşandığı aylarda planlanıyor. Bu bile arka planda gizli bazı hinliklerin olduğunu gösteriyor. Diğer bir soru; madem bu kararı aldınız o halde dar gelirli ailelerin 6 günlük kesinti süresince gerek içme suyu ve gerekse temizlik için kullanacakları suyu nerden ve nasıl temin edebileceklerini de düşündünüz mü? Buna ilişkin bir hazırlığınız var mı? ”

BULAŞICI HASTALIK UYARISI

6 günlük su kesintisine Van-Hakkari Tabip Odası da açıklama yaparak su kesintisine tepki gösterdi. Tabip Odası, bulaşıcı hastalık uyarısında bulundu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum