Van’da kayyım tarafından işten atılan 306 işçi Ankara’da

Van’da kayyım tarafından işten atılan 306 işçi Ankara’da

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atandıktan sonra işten çıkarılan 306 işçi, hak mücadelesini Ankara’ya taşıdı. Bu kapsamda işçiler, Ankara’da bir dizi görüşme gerçekleştirecek.

Van Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkartılan ve dört yıl boyunca dört farklı mülakata girdikleri halde her defasında başarısız sayılarak işlerine geri alınmayan 306 taşeron işçi, bu kez Ankara’da bir araya geldi.

Haber Sen Genel Merkezi’nde bir basın açıklaması yapan işçiler, mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı. İşçiler, Ankara’da bulundukları süre boyunca tüm siyasi parti, STK ve demokratik kitle örgütleriyle bir dizi görüşme yapıp destek isteyeceklerini belirtti.

DÖNEMİN BAKANI SARIEROĞLU’NUN SÖZLERİ HATIRLATILDI

İşçiler adına basın açıklamasını Mehmet Emin Çomak yaptı. Çomak, “2018 yılından 696 No'lu KHK ile kamuda çalışan taşeron işçilerinin kadroya geçişini sağlayan yasa kapsamında kadroya geçiş hakkı kazanan işçiler olarak hakkımızı aramak için Ankara'ya gelmiş bulunmaktayız. Van genelinde dört kez mülakata giren, toplamda 306 işçi dört mülakat sonrasında da hiçbir gerekçe gösterilmeden başarısız ilan edilmiş ve bu süreç dört yıldır aynı şekilde devam etmiştir” dedi.

Yerelde yaptıkları çalışmaların hiçbirinden olum cevap alamadıklarını ve haklarını aramak için Ankara'da bulunduklarını aktaran Çomak, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun sözlerini hatırlattı: “Mülakatlar formalite olacak. Mülakata girmeye hak kazanan tüm işçiler, aynı zamanda kadroya geçecektir." Çomak, “Mülakatlar öncesi yöneticilerin vermiş olduğu sözlere rağmen mağduriyetimiz giderilmemiş, gerekçe sunulmadan dışlayıcı ve ötekileştirici bir yaklaşımla hakkımız gasp edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘306 İŞÇİ YERİNE YÜZLERCE YANDAŞ ALINMIŞ’

Çomak, yaptıkları son görüşmelerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, önceki dönem Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'e 'Hukuk çerçevesinde bu sorun çözülsün' talimatını verdiğini hatırlattı. Çomak, “Buna rağmen süreci tıkayan, önümüzü kesen yerel güçler maalesef çözümsüzlüğü hakim kılmıştır” dedi. Van Büyükşehir Belediyesi’nin personel fazlalığını mazeret sunduğunu sözlerine ekleyen Çomak, “Halkları gasp edilen 306 işçi yerine yüzlerce yandaş alınmış ve halen alınmaya devam etmektedir. Tek talebimiz, hakkımız olan kadroların verilmesi, bir türlü sunulamayan gerekçe ve mülakat sonuçlarının kamuoyuna açıklanması” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Van Büyükşehir Belediyesi’ne, 2011 yılında yaşanan depremin ardından İŞKUR üzerinden bin 888 kişi alındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyeye, 17 Kasım 2016’da kayyım atanmasının ardından 4 Aralık 2017’de çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçme kararı çıktı. Çıkan kararnameyle, belediyede kadro almaya hak kazanan işçilerin, güvenlik soruşturmaları da tamamlandıktan sonra isimleri belediyenin resmi internet sitesinde yayınlandı. Yayınlanan listeye göre bin 702 kişiyi mülakata alındı. Dönemin Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun kayyım olduğu dönemde mülakata girmeye hak kazanan 440 kişi elendi. Fakat yaklaşık bir hafta sonra elenen 134 kişi mahkeme kararı olmadan işe geri alındı. Geriye kalan 306 işçi ise başlattıkları hukuk mücadelesinin ilk sonucunu 2019’un şubat ayında mahkemenin, ‘Mülakat usulsüzdür, yasa gereği kanun yerine getirilmemiştir, işçiler işe iade edilmeli’ kararıyla aldı.

Yerel mahkemenin verdiği kararı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nin onamasının ardından işçiler, dört kez mülakata çağrıldı. Mülakat sonuçlarının olumsuz olması gerekçesiyle işçiler yeniden mahkemeye başvurdu. Hem mahkeme kararlarından hem de girdikleri mülakatlardan bir türlü sonuç alamayan işçiler, şimdiki Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı Ozan Balcı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Vali Balcı, işçilerin 3 Eylül’de gireceği mülakatla ilgili hukuk çerçevesinde karar vereceklerini belirtti. Fakat Balcı’nın bu sözleri üzerine mülakata giren işçiler, dördüncü kez başarısız sayıldı ve görevlerine iade edilmedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum