Van’da kayyım Kürtçe dil afişlerinin asılmasına izin vermedi

Van’da kayyım Kürtçe dil afişlerinin asılmasına izin vermedi

DEM Parti ve DBP’nin, 21 Şubat Dünya Anadil Günü ve yerel seçimlere ilişkin hazırladığı Kürtçe afişlerin billboardlara asılması kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi tarafından engellendi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgelere Partisi’nin (DBP) 21 Şubat Dünya Anadil Günü ve 31 Mart Yerel Seçimleri kapsamında Kürtçe ve Dimilkî hazırladığı “Dem dema zimanê Kurdî ye” yazılı afişlerin billboardlara asılması engellendi.  Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan engellemeye ilişkin Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA) ve DEM Parti, il binasında basın toplantısı düzenledi.

‘KÜRT DİLİ YILLARDIR ASİMİLE EDİLİYOR’

Dernek adına açıklama yapan Faysal Yacan, Kürt dilinin ve kimliğinin yıllardır işgalciler tarafından asimilasyona maruz bırakıldığını söyledi. Yüzyıllardır Kürt diline ve Kürt kimliğine karşı değişmeyen bir zihniyetin var olduğuna işaret eden Yacan, “DEM Parti Kürt dilini her yerde yaşatacağız şiarı gerçekleştirdi. Bu şiarla Van’da Kürtçe ve Zazaca afişler hazırladı, fakat kayyım zihniyeti buna engel koydu. Kürtçe afişlerinin ve billboardlarının asılmasına izin verilmedi. Bu zihniyet bize açık bir şekilde şunu ifade ediyor ki; bu iktidar zihniyeti, ne Kürt halkını ne de Kürt dilini hiçbir şekilde kabul etmiyor.  İktidar zihniyeti çıkıp, ‘ben Kürtçe televizyon kanalı açtım, Kürtçe seçmeli ders getirdim’ diye ortaklıkta övünüyor, fakat bunlar kirli bir siyasettir. Biz bu politikaları çok iyi biliyoruz” dedi.

‘HALKIMIZ KAYYIM ZİHNİYETİNE CEVAP OLACAKTIR’

Kayyımın Kürtçe afiş asılmasına bile karşı olduğunu vurgulayan Yacan, engellemeyi kınayarak, bu zihniyetlere karşı daima mücadele edeceklerini söyledi. Yacan, şöyle konuştu: “Kürt diline karşı bu saldırıyı kınıyoruz. Bugünden sonra halkımızın da bunu iyi görmesi gerekir. Kürt dilini ve kimliğine karşı geliştirilen bu saldırılara, dilimize ve kimliğimize daha fazla sahip çıkarak cevap olacağız. Dilimiz her şeyimizdir, dilimize ket vurulduğu zaman bizler etkisiz kılınacağız. Halkımızın bu işgalci ve kayyım zihniyetlerine karşı dilimize daha çok sahip çıkmasın umuyoruz.”

21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında yapmış oldukları billboardların kayyım zihniyeti tarafından asılmadığını dile getiren DEM Parti İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi ise, gün geçtikçe Kürt dili üzerinde baskı ve engellemelerin arttığını söyledi. Dilekçi, “Kürt diline karşı bir savaş açılmış halde. 21 Şubat günü için hazırladığımız Kürtçe billboardlar, kayyım zihniyeti tarafından gerekçesiz bir şekilde asılmaları engellendi. Özel bir firma tarafından yapılmış olmasına rağmen kayyım zihniyeti billboardların asılmasını engelleyerek Kürt diline bir engel koymuştur. AKP Van Belediye Başkan adayları, propagandalarını Kürtçe yaparken, bizlere yasak kılınıyor. Bizler onların tarihini biliyoruz. Yıllardır da her alanda Kürtçeyi yaşatarak mücadele ediyoruz. AKP, Kürt sorununa karşı, Kürt diline karşı, Kürt tiyatrosun,  kültür ve sanatına karşı ırkçı bir saldırı gerçekleştiriyor. Bugün AKP zihniyetini taşıyan herkes Kürt diline ve kimliğine karşı olan bir zihniyettir” diye konuştu.

‘KİRLİ POLİTİKALARA KARŞI MÜCADELEYİ GÜÇLENDİRECEĞİZ’

Bu politikaları karşı mücadeleyi daha da güçlendireceklerine dikkati çeken Dilekçi, sözlerini şu şekilde tamamladı: “AKP işgalci ve ırkçı bir zihniyettir ve bizler bu zihniyete karşı demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz.  Daha dün İstanbul’da Kürtçe bir tiyatro oyunu valilik tarafında engellendi. Bu engellemeler niçin? Çünkü ırkçı ve işgalci bir zihniyet. Bugünde kalkıp Kürtçe afiş ve billboardlarımızın asılması engelleniyor, bu durum açık bir şekilde ırkçılığı gözler önüne seriyor. Ne halkımız ne de biz bu durumu kabul etmiyoruz. Kürt dili yıllardır bu topraklarda yaşatılıyor ve bunu Kürt halkı yaşatıyor. Kürtçeyi her sokakta, her mahallede, en ücra köşelerde bile yaşatmaya devam ederek bu kirli oyunlara karşı cevap olacağız.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.