Van'da 'Bal Yuvarlama' yarışması

Van'da 'Bal Yuvarlama' yarışması

Van Arıcılar Birliği, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla "Bal Yuvarlama" yarışması düzenledi. Yarışmaya katılan arıcılar, yayla yasaklarının son bulmasını istedi.

Van Arıcılar Birliği, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla Edremit ilçesindeki Kurubaş Tepesi'nde "Bal Yuvarlama" yarışması düzenledi. Festivale bal üreticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Etkinlik, peteklerin tepeden aşağıya yuvarlanmasıyla başladı. İlk peteği yakalayan kişiye çeyrek altın hediye edildi. 

ARICILARIN YAŞADIKLARI ZORLUKLAR

Renkli görüntülerin ortaya çıktığı festivalde konuşan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, kent balını tüm dünyaya tanıtmak ve üreticilere destek vermeyi amaçladıklarını kaydetti. Arıcıların yaşadıkları sorunlara dikkati çeken Tandoğan, "Arıcılar olarak Van balını tanıtmak için buradayız. Koçerler gibi hep yaylalardayız. Bugün yaylaya gelerek balımızı aşağıya doğra yuvarladık. Yaşadığımız sorunlara dikkat çekmeyi amaçlıyoruz. Arıcılığın ne kadar zahmetli bir iş olduğunu göstermek için buradayız" diye konuştu. Böylesi bir etkinliğin ilk defa Van'da yapıldığına işaret eden Tandoğan, "Amacımız bunu her yıl yapmaktır" dedi.

690x450nc-v-20-05-23021-bal-festival-kurubas-yayla4.jpg

Kuraklığın bal üretimini olumsuz etkilediğini ifade eden Tandoğan, şöyle devam etti: “Mevsimsel değişimler oldu. Bunun yanında dünyada sıcaklık artıyor. Van’da şu an halihazırda bin 400 aile arıcılıkla geçiniyor. Yaklaşık bin 400 tona yakın da bal üretiliyor. Bal pazarımız diğer pazarlara oranla daha iyi. Yayla yollarımızın yapılmasını istiyoruz. Daha fazla yayla ve çiçeğe ulaşmak isteriz."

690x450nc-v-20-05-23021-bal-festival-kurubas-yayla5.jpg

YAYLA YASAKLARI 

Etkinliğe katılan arıcı Hüsnü Balcı ise, bal mevsiminde yaylara çıkamadıklarını ve yetkililerin "güvenlik" gerekçesiyle izin vermediklerini aktardı. Balcı, yasaklanan yaylalara işaret ederek, "40 yıldır arıcılık yapıyorum. Yetkililer belirli mevsimlerde çıkacağımızı söylüyor. Zamanda yaylara gitmek istiyoruz. Bal veriminin en fazla olduğu mevsim bu ay. Bunun yanında yayla yollarımızın da yapılmasını istiyoruz. Arıcılara desteklerin verilmesi lazım. Birçok arıcı arkadaşımız dışardan geliyor. Harcamalarımız bu şekilde artıyor. Bölgemizde birçok yayla da yasak" diye kaydetti. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum