Van'da askerlerin havaya ateş açarak bir yurttaşı gözaltına alması Meclis gündeminde

Van'da askerlerin havaya ateş açarak bir yurttaşı gözaltına alması Meclis gündeminde

Askerler bir kişiyi gözaltına alırken havaya ateş açtı. Gelen tepkiler üzerine Valilik ise şu açıklamayı yaptı: "Bir şahsın yakalanması sırasında jandarmanın havaya ateş açması bazı sosyal medya hesaplarından farklı yansıtılmıştır."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van'ın Başkale ilçesinde bir yurttaşın gözaltına alınması sırasında askerlerin havaya ateş açması ve kadınları darp etmesi hakkında Meclis'e yazılı soru önergesi sundu. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Sarısaç şöyle dedi:

"Güvenlik güçlerinin yurttaşlara yönelik orantısız güç kullanması sıklıkla kamuoyunda tartışma konusu olmaktadır. Benzer durumların sık sık tekrar etmesinden ötürü bunun münferit olmadığı, istisnai bir durum taşımadığı kanaati oluşmaktadır. Son olarak 20 Haziran 2022 tarihinde Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi'ne bağlı Sersul mezrasında bir yurttaşı gözaltına almak için gelen özel askeri birliklerin yoğun bir şekilde havaya ateş açtığı ve buna itiraz eden kadınların da darp edildiği basına yansımıştır. Özellikle siyasi iktidarın sessizliği, cezasızlık politikası benzer durumun sık sık yaşanmasına neden olduğu; Kürtlerin yaşadığı yerlerde normalleşme koşullarını ortadan kaldırdığı görülmektedir."

İçişleri Bakanı'na sorular

Van Milletvekili Sarısaç şu soruları yöneltti:

  • Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi'ne bağlı Sersul mezrasında 20.06.2022 tarihinde yapılan bir gözaltı işleminde dakikalarca havaya ateş edilip kadınların darp edilmesi olayı hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?
  • Olayda yurttaşların maruz bırakıldığı durumdan haberdar mısınız? Yurttaşların darp edildiği doğru mudur?
  • Olayda güvenlik güçlerinin tutumunun dayanağı nedir? Bunun herhangi bir hukuki karşılığı var mıdır?
  • Yaşanan olayla ilgili herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Önerge tarihine kadar hakkında soruşturma başlatılan personel var mıdır?
  • Van'da 3 Haziran 2022'de Kürt siyasetçi Ömer Işık'ın gözaltına alınması sırasında evinin içinde kurşun sıkılmasıyla ilgili herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Bunun hukuki bir dayanağı var mıdır?
  • Van'da yaşananlar başta olmak üzere benzer durumun sıklıkla yaşanmasının sebebi nedir? Bununla ilgili herhangi bir tedbir neden alınmamaktadır?

Buldan: İktidar seçim kampanyasını başlattı

Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partisinin grup toplantısında konuyu gündeme getirdi.

Buldan, görüntüleri büyük bir hayretle izlediklerini belirterek şunları söyledi:

"Peki, şaşırdık mı? Şaşırmadık. İktidar bu yöntemle seçim kampanyasını başlattı. Halka silah doğrultan, dakikalarca havaya silah sıkan, kadınları darp eden bu vahşeti şiddetle kınıyoruz. Amaçlarının halkı korkutmak ve sindirmek olduğunu gayet iyi biliyoruz. Ama asıl bildiğimiz ve gördüğümüz şudur; bu iktidar ve onun şürekâsı tir tir titriyor ve korkuyor. Karşısına çıkamadığı halkın üzerine silahlı kolluk güçlerini salanlar bilmelidir ki kimse bu halka diz çöktüremedi, boyun eğdiremedi. Hele Van halkı asla diz çökmedi. Siz onlara diz çöktüremeyeceksiniz. Silahlarla yürüttüğünüz seçim kampanyanız iktidarınızın da siyasetinizin de sonu olacaktır."

Ne olmuştu?

Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi'nde bir kişiyi gözaltına almak için giden askerler havaya ateş açtı. Bir kadını darp eden askerlerin görüntülerinin sosyal medyada yayılması üzerine tepkiler yükseldi. Görüntülerde gözaltına alınan kişi yakapaça zırhlı araca bindirildiği sırada köy halkının karşı koyduğu görülüyor.

Gözaltına alınan yurttaşın 5 ayrı arama kararının olduğunu ileri süren Van Valiliği, şu açıklamayı yaptı: "Şüpheli şahsın yakalanması maksadıyla icra edilen operasyon esnasında meydana gelmiştir. M.E.A.'nın gözaltına alınması sırasında yakınları tarafından jandarma araçlarına taş atılması üzerine, jandarma personeli havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmış, şüpheli gözaltına alınarak emniyetli şekilde adli makamlara sevki yapılmıştır. Şüpheli M.E.A. sevk edildiği adli makamlarca tutuklanmıştır."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum