Van’da ‘Alp Dağları’ yöntemi uygulanacak

Van’da ‘Alp Dağları’ yöntemi uygulanacak

Van’da önceden belirlenen riskli noktalarda biriken karın Alp Dağları’nda yaygın olarak kullanılan mobil kontrollü patlatma sistemiyle düşürülmesi hedefleniyor.

Kentte 4-5 Şubat 2020'de 42 kişinin yaşamını yitirdiği çığ felaketinin ardından AFAD İl Müdürlüğünün, olaylara daha kısa sürede ve profesyonelce müdahale edilmesi amacıyla başlattığı çalışmalar sürüyor.

Ekipler, görev bölgelerinde çığ düşmesi durumunda olay yerine en kısa sürede ulaşarak insanların hayatını kurtarmak için çalışma yürütecek.

5 ilçede 4 bin çığ patikası tespit edildi

Afet Risk Azaltma Sistemi ile Türkiye Afet Risk Azaltma Planı kapsamında yürütülen çalışmada ise jeoloji ve harita mühendislerinin yer aldığı ekip, tüm teknolojik imkanları kullanarak 5 ilçede 4 bin çığ patikası tespit etti.

AFAD İl Müdürlüğü de sık kullanılan kara yollarındaki çığ yataklarında biriken karın mobil kontrollü patlatma sistemi yöntemiyle indirilerek tehlike oluşturmaması için proje hazırladı.

Avrupa Birliğine sunulan projenin kabul edilmesiyle hibe edilecek 390 kilogram ağırlığındaki cihazın monte edileceği helikopterle dağlardaki çığ yataklarında biriken karın kontrollü olarak düşürülmesi sağlanacak.

AFAD İl Müdürü Ali İhsan Körpeş, "Özellikle önleme çalışması yapılamayan kırsalda çok yüksek kesimlerde ve kara yollarına çok yakın bölgelerle ilgili yurt dışında Daisybell (mobil kontrollü patlatma sistemi) olarak bilenen ve özellikle İtalya, Fransa, İsveç ve İsviçre gibi ülkelerde kullanılan bir önleme istemi var. En çok da Alp Dağları'nda kullanılan bir yöntem. Yukarıda biriken karın kontrollü patlatılmasıyla aşağı doğru düşürülmesi yönetimidir. Bununla alakalı fizibilite yaptık ve bir proje geliştirdik. Bu sistem helikoptere entegre ediliyor. Propan tüpleriyle çalışıyor. Her hareket ettiğinde 30 defa patlatma kabiliyetine sahip. 390 kilogram ağırlığında ve üzerinde yüzey sensörleri var. 3 ila 5 metre mesafede patlama yapınca kar tutan bölgenin kontrollü bir şekilde aşağı inmesini sağlıyor. Proje değerlendiriliyor ve mart sonu gibi neticelenecek. 1,5 milyon avro hibe destekli. İki cihaz alacağız. Birini bizim bölgede kullanacağız. Diğerini de ihtiyaca göre Ankara'da bulunduracağız." dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.