Van'da Afganistanlı kadına tecavüz eden iki askere 68 yıl hapis cezası

Van'da Afganistanlı kadına tecavüz eden iki askere 68 yıl hapis cezası

Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Afganistanlı L.M.'yi tecavüze maruz bıraktıkları suçlamasıyla yargılanan sözleşmeli askerler O.K ve A.C.D.'ye verilen cezalarda artırıma giderek toplam 68 yıl hapis cezasına hükmetti.

Van’ın Saray ilçesinde deport etmek için sınıra götürdükleri Afganistanlı L. M.’yi tecavüze maruz bıraktıkları suçlamasıyla yargılanan iki askerin davasında karar çıktı.

3 Ocak’ta yaşanan olayda sözleşmeli erler O. K. ve A. C. D. sınıra götürdükleri 8 kişilik grup içinde 25 yaşındaki kadını gruptan ayırdılar. Askerler tecavüz ettikleri kadını daha sonra sınır dışına attılar.

Kadına taş atarak sınırdan uzaklaştıran askerler daha sonra karakola döndüler. Askerlerin uzaklaşmasından bir süre L.M. sınıra döndü ve bağırarak yardım istedi.

Karakol komutanıyla görüşen L.M. kendisine tecavüz edildiğini söyledi.

L.M.’nin teşhisi ve rastlanan tecavüz bulgularının ardından askerler O.K. ve A.C.D. gözaltına alındılar ve çıkarıldıkları mahkemede 6 Ocak günü tutuklandılar.

"Takdir indirimi" yapılmadı, ceza artırıldı

"Kadına karşı basit yaralama”, “nitelikli cinsel saldırı”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamalarıyla haklarında dava açılan askerler, 8 Haziran’da Van 5. Ağır Ceza Mahkesinde görülen karar duruşmasında cezaya çarptırıldılar.

Mahkeme, O.K.'ye "nitelikli cinsel saldırı suçu"ndan 15 yıl hapis cezası verdi.

Suçun "kamu görevini kötüye kullanmak" ve "zincirleme" gerçekleştiği gerekçesiyle yarı oranında artırıma giden mahkeme, O.K. hakkında 28 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti. "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ise 9 yıl hapis cezası verdi. 

A.C. D.'ye ise; "nitelikli cinsel saldırı suçu"ndan 22 yıl, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu"ndan 9 yıl, "kasten yaralama suçu"ndan 10 ay hapis cezası veren mahkeme, sanıklar için "takdir indirimi" yapılmasına yer olmadığına karar verdi. Sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmedildi. 

Sanıklara verilen kararın gerekçesini de açıklayan mahkeme, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van Adli Tıp Şube Müdürlüğü, Saray Devlet Hastanesi, Diyarbakır Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünden alınan raporlar ve tanık ifadelerine atıf yaptı. 

Kararın gerekçesinde şöyle denildi:

"Sanıkların savunması, katılan beyanları tanık beyanları, katılanın vajinal muayenesine ilişkin Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 04/01/2023 tarihli raporu, katılanın yaralanmasına yönelik alınan adli raporlar, Diyarbakır Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'nce düzenlenen uzmanlık raporu ve tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde, katılanın soruşturma aşamasında ve mahkememiz huzurunda alınan beyanlarının ayrıntı içerdiği ve birbiri ile tutarlı olduğu, katılanın sanıklara böyle bir iftirayı atmasını gerektirecek somut bir nedenin bulunmadığı, sanıklar her ne kadar katılanın rızası olduğunu ve cinsel birliktelik yaşamadıklarını beyan ederek üzerlerine atılı suçlamaları kısmen kabul etmemiş iseler de ;katılan L.'nin olay sonrası yapılan muayenesinde hymen anüler yapıda, saat kadranına göre saat 3 ve 9 hizasında kaideye kadar uzanan kanamalı yeni yırtıklar izlendiğinin, erekte penis ya da benzer cismin duhulü ile husulünün mümkün olduğunun belirtilmesi, mağdurdan elde edilen iç çamaşırı üzerinde sanıklara ait genotip örneklerinin bulunması, katılan beyanlarının dosyada mevcut somut deliller ve tanık beyanlarıyla uyumlu olması nedeniyle sanıkların beyanlarının suçtan kurtulmaya yönelik olarak değerlendirilmiştir.

"...Tüm dosya kapsamından, sanıkların mağdureye karşı cinsel saldırı eylemlerini planlayarak ve birbirlerini takiben gerçekleştirdikleri, eylemlerin birden fazla kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmiş olması nedeniyle, 5237 sayılı TCK'nın 103/3-a maddesi gereğince cezalarında artırım yapıldığı halde, sanıkların mağdureye karşı başkaca nitelikli cinsel istismar eylemlerinde bulunmadıkları gözetilmeden diğer eylemlere de iştirak ettikleri gerekçesiyle mükerrer cezalandırma oluşturacak şekilde 5237 sayılı TCK'nın 103/2, 3-a maddeleri gereğince tayin edilen cezaların aynı Kanunun 43/1. Maddesiyle artırılması suretiyle fazla ceza tayini,..."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.