Van ve Hakkari Tabip Odası Başkanı: Van’da genel aşılama oranı yüzde 1

Van ve Hakkari Tabip Odası Başkanı: Van’da genel aşılama oranı yüzde 1

Van ve Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aşılama oranlarının düşük olmasını halkın aşıya olan güvensizliği, randevu alma konusunda yetersizlik ve bu konuda yeterince bilgilendirilmemesine bağladı.

Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Covid-19 aşılama oranının Türkiye’nin diğer bölgelerine göre oldukça düşük olduğunu belirterek, bunun ileride ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de 14 Ocak 2021 tarihinde başlatılan aşı çalışmaları sürüyor. Pandeminin kontrol altına alınması için aşılama çalışmalarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 60 yaş ve üzeri aşı oranının yüzde 55 genel nüfusa göre aşı oranı yüzde 1.6 olduğunu söyleyen Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, Kürt illerinde aşı oranının düşük olmasının sebeplerini değerlendirdi.

'AŞI ORANINI DÜŞÜREN FAKTÖRLERE ÇÖZÜM BULUNMALI'

“Pandeminin kontrol altına alınması için, aşının etkinliği ve güvenliğini göz önünde bulundurduğumuzda nüfusun yüzde 60’ının aşı olması gerekiyordu" diye konuşan Yaviç, 6 aylık süreç içinde bu aşıların yapılması gerektiğini belirterek, "Bu da 120 milyon doz aşının yapılması demek. Ancak buralarda aşı oranı oldukça düşük. Ocak 14’ten bu yana Türkiye’de 75 yaş üzeri aşılama oranı yüzde 3.4 civarında ancak bölge illerinde aşı oranı yüzde 1 ile 1.5 oranlarında devam ediyor. Van’da bu oran yüzde 1. Bu da gösteriyor ki, bu şekilde devam edilirse pandeminin kontrol altına alınması mümkün olmayacak. Aşı oranlarını düşüren faktörlerle ilgili çok ciddi bir çalışmanın yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'BÖLGE HALKI GÜVENSİZLİK YAŞIYOR'

Kürt illerinde sahada yaptıkları çalışmalar sonucu edindikleri bilgileri aktaran Yaviç, "Bu durumun birkaç sebebi var. Toplumun bir kesiminde pandemi sürecinde oluşan güvensizliğin yarattığı aşıya yönelik güvensizlik, vatandaşların aşı yapılma süreci ile ilgili yeterince bilgilendirilmemesi, örneğin birçok insan aşıların eve gelinip yapılacağını sanıyor. Bir diğer hususta özellikle bölgemizde internet kullanımı, randevu alımı konusunda çok ciddi sıkıntılar var. Aşının yapılması için bir gün önceden randevunun alınması gerekiyor. Ancak birçok insanımız bunu yapamıyor ve aşısını olamıyor. Yerellerde il sağlık müdürlüklerinin topluma çözüm üretmesi gerekiyor. Van Hakkâri Tabip Odası bu aşı oranlarının düşük olmasını kaygı ile karşılıyoruz. Aşı pandeminin kontrol altına alınması için yegane çözüm yolu olarak görüyoruz. Tüm vatandaşlarımıza aşıyı olma noktasında bir tereddüt yaşamamalarını tavsiye ediyoruz. Toplumsal bağışıklığın sağlanması, koruyucu sağlık hizmetleri açısından aşı çok büyük öneme sahip ve herkesi aşısını olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'YURTTAŞLAR AŞI KONUSUNDA TEREDDÜT ETMESİN'

Yaviç sözlerini, "Aşılar acil kullanım onayı olarak yapılıyor. Ülkemize getirilen aşı konusunda tereddüde düşeceğimiz bir durum yok. Faz 1, Faz 2, Faz 3 çalışmalarıyla ilgili süreçleri yakından takip ediyoruz. Bu anlamda 60 üzeri yapılan çalışmalara ilişkin bilimsel makaleler yayınlandı ve aşı noktasında bir kaygımız yok. Hangi ülkede üretildiğine bakmıyoruz, aşının bilimsel ölçülerde çalışmaların yapılıp yapılmadığını önemsiyoruz. DSÖ’de aşıya onay verdi. Şu anki temel önemseyeceğimiz şey 6 ay içinde yeterli sayıda aşıya ulaşılması ve aşı oranını düşüren eksikliklerin giderilmesidir. Aşının güvenliği ile ilgili yurttaşlarımızın bir kaygısı olmasın" diye sürdürdü. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.