Van Cezaevi, Adalet Bakanlığı Emrini de Dinlemedi

Van Cezaevi, Adalet Bakanlığı Emrini de Dinlemedi

Adalet Bakanlığı mahpuslara, doktorun önerdiği yemeklerin verilmesine dair yazı yazsa da, Van Cezaevi idaresi hasta mahpuslara diyet yemek vermemekte ısrarcı. Konuyla ilgili suç duyurusu da savcılıkça reddedildi.

Van Cezaevi’nden bianet’e yazan mahpus Talat Şanlı, hem doktor kararıyla hem de Adalet Bakanlığı emriyle kendisine verilmesi gereken diyet yemeğini, hapishane idaresine takıldığını anlattı.

Bu durumda aç kalmakla, hastalanmak arasında kaldıklarını ifade etti:

“Bana ve hükümlü Mecit Şahinkaya’ya mide rahatsızlıklarımız nedeniyle, doktor kararıyla diyet yemek verilmesi gerekiyor. Ancak verilen yemek çoğu zaman eksik, yetersiz. Bazı günler hiç diyet yemek verilmiyor. Doktor raporuyla bakliyat yememiz kesinlikle yasaklandığı halde bakliyat veriliyor.

“Ben de Şahinkaya da bu konuda Adalet Bakanlığına defalarca yazı yazdık. Bakanlıktan gelen cevabi yazılarda da diyet yemeklerinin düzeltilmesi istendiği halde bu yapılmayarak aç kalmakla hastalığın daha da ilerlemesi arasında tercihe zorlanıyoruz.”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu’nun raporuna göre, hapishanelerde 457’si ağır olmak üzere 1333 hasta mahpus bulunuyor.

Savcılığa da başvuru yaptı

Hatta Talat Şanlı, sorun çözülmeyince savcılığa suç duyurusu yaptığını da anlattı: “Ağır mide sorunlarıma rağmen diyet yemek verilmemesiyle ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yaptım. Savcılık ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verdi.”

“Tanzim satış kuyruğunu” eleştirmek yasak

Şanlı mektubunda, tanzim satışları eleştiren bir mektubun da sahibine o kısımları karalanarak gönderildiğini ifade etti:

“Hapishane idaresi, 2019/149 sayılı kararıyla, Taner Korkmaz’ın Lütfiye Türkoğlu’na gönderdiği mektupta yer alan iktidarı ve tanzim satış kuyruklarını eleştiren bölümlerin karalanarak gönderilmesine hükmetti.”

İnfaz Hakimliği, bakanlıktan gelen dilekçeyi reddetti

Mektupta, hak ihlalleriyle ilgili dilekçelerinin de dikkate alınmadığı ifade edildi:

Yaşadığımız hak gasplarıyla ilgili hazırladığımız raporun Adalet Bakanlığınca İnfaz Hakimliğine gönderilmesi üzerine dilekçelerdeki şikayetleri incelemesi gereken İnfaz Hakimliği, hiçbir inceleme yapmadan ret kararı verdi. Bu karara yaptığımız itiraz da Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2019/52 sayılı kararıyla reddedildi.”

Ayça Söylemez / Bianet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.