Vaka sayısı iki haftada üç kattan fazla arttı

Vaka sayısı iki haftada üç kattan fazla arttı

Sağlık Bakanı Koca, vaka sayısının arttığını, COVID-19’un ileri yaştakilerde ve kronik rahatsızlığı olanlarda risk oluşturduğunu açıkladı; WHO ve FDA yeni varyantlarla ilgili aşıya antijen eklenmesini önerdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19 vakalarında son iki haftada üç kattan fazla artış olduğunu açıkladı.

Gazetecilerin, vakalardaki artış nedeniyle önümüzdeki aylarda maske kullanımının geri döneceği iddialarını sorması üzerine, COVID-19’un artık grip gibi seyrettiğini fakat ileri yaştakilerde ve kronik rahatsızlığı olanlarda risk oluşturmaya devam edeceğini söyledi.

“Risk grubunda” tedbir önerisi

Önceki gün yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Koca, risk grubundakilerin kişisel tedbirlere dikkat etmelerinin önem taşıdığını belirtti:

“Vaka sayılarında son iki haftada üç kattan fazla artış olsa da, bunun tam tersine, hastane yükündeki azalış yine sürmektedir. Kötü günler geride kaldı. Benzerlerini gelecekte aramak yanlıştır. Herkes müsterih olsun.”

Haftalık veriler

Sağlık Bakanlığının dün akşam açıkladığı haftalık COVID-19 verilerine göre, 13-19 Haziran'da 10 bin 954 kişinin testi pozitif çıktı, 19 kişi hayatını kaybetti, iyileşenlerin sayısı 7 bin 653 oldu.

Haziranın ilk yarısında 7 bin 500 civarında seyreden haftalık vaka sayılarında, geçen hafta yaklaşık yüzde 50 artış oldu.

Türkiye'de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart 2020'den bu yana görülen vaka sayısı 15 milyon 96 bin 696'ya yükselirken, toplam 99 bin 15 kişi hayatını kaybetti. Bugüne kadar uygulanan toplam aşı sayısı da 147 milyon 818 bin 598 doza ulaştı.

18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranı en yüksek 10 il şöyle: Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Manisa ve Zonguldak.

En az iki doz aşı uygulananların oranı en düşük iller ise şöyle: Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ.

WHO ve FDA’dan açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) mevcut COVID-19 aşılarının içeriğine yeni varyantlara karşı antijen eklenmesini önerdi.

Açıklamada, şu anki aşıların, Aralık 2019’da keşfedilen ilk COVID-19 (SARS-CoV-2) vakalarına dayandığı, virüsün o zamandan beri sürekli olarak evrildiği ifade edildi.

SARS-CoV-2’nin evriminin gidişatının halen gelecekteki varyantların genetik ve antijenik karakteristiğinin tahmin edilemediği belirtildi.

FDA Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Direktörü Peter Marks, kurumun, sonbaharda uygulanacak güçlendirici aşının,  baskın varyantlarla eşleşmesini sağlamak için tüm seçenekleri araştırdığını aktardı.

“Yeni aşı üretimi bile üç ay sürebilir”

BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin de geçen hafta Financial Times’a yaptığı açıklamada, Omicron'a karşı güncellenmiş yeni bir aşıya izin verilip verilmeyeceği konusundaki tartışmanın daha acil hale geldiğini söyledi. Bilim dergisi Nature'da yayımlanan iki çalışma, Omicron varyantlarına karşı halihazırda kullanılan aşıları, güçlü bir antikor yanıtı sağlamadığını gösterdi.

Şahin, “Zaman ilerliyor. BioNTech ve Moderna gibi hızlı mRNA teknolojisini kullanan firmalar için bile seri aşı üretimine başlamak üç ay sürebilir. Eğer yeni klinik veriler gerekirse, bu süreç dört aydan daha uzun sürebilir” diye konuştu.

Daha hızlı bulaşıyor, akciğeri hedef alıyor

Memorial Kayseri Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, Omicron’un BA.4- BA. 5 varyantları ve etkileri ile ilgili yaptığı açıklamada, bu iki varyantın daha hızlı bulaştığını söyledi:

“En az 46 ülkede tespit edilen BA.4 ve BA. 5’in antikorlara karşı daha dirençli olduğundan şüpheleniliyor ve bu varyantların akciğerleri hedef aldığı düşünülüyor. BA.4 ve BA.5 için şu anda gözlemlenen vaka artışı, varyantların aşılama sonucu bağışıklık korumasından kaçma yeteneklerinden kaynaklanıyor.”

Yeni varyantların belirtileri ne?

  • Yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Vücut, baş ve boğaz ağrısı
  • Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı
  • İştah kaybı ve ishal
  • Nadiren tat ve koku kaybı

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.