Uzmanların 'mavi Güneydoğu' yorumu: Yetersiz test, kitle bağışıklığı ve kış

Uzmanların 'mavi Güneydoğu' yorumu: Yetersiz test, kitle bağışıklığı ve kış

Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 risk haritasında Güneydoğu'nun mavi görünmesinin nedeni tartışılıyor. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya "Sürü ve toplum bağışıklığı gerçekleşmiş olabilir" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın geçen hafta yayınlamaya başladığı korona virüsü değerlerine göre oluşturulmuş risk haritasında Kürt illerindeki rakamların düşüklüğü dikkat çekti. 13 ilin düşük risk anlamına gelen 'mavi' renge boyanması tartışma yarattı. Uzmanlar bu durumun, bir süre öncesinde çok yoğun vaka yaşanan bölgede toplumsal bağışıklığın gelişmiş olması, test sayısının yetersizliği ve kış koşullarıyla alakalı olabileceğini dile getirdi.

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz'ın yazısında Güneydoğu’nun “mavi” haritasıyla ilgili üç uzmanın görüşü yer aldı. Buna göre, Diyarbakır'da görev yapan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya, "Pandemi Güneydoğu'da yaz ayları boyunca ciddi düzeyde etki gösterdi. Her aileden bir kişi sevdiğini kaybetti. Ameliyathaneler yoğun bakıma çevrildi. Diyarbakır'da servislerde hasta seçmek zorunda kaldığımız oldu. Görünen o ki her iki kişiden biri hastalığa yakalanmış. Yani, sürü ve toplum bağışıklığı gerçekleşmiş denebilir" diye konuştu.

'TARAMAZSANIZ BULAMAZSINIZ'

Yerlikaya ayrıca "Pozitif kişi ile temas etmiş bütün insanlar test olmalı. Taramazsanız bulamazsınız. Bölgede test oranında düşüş var" bilgisini verdi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol da Güneydoğu'daki mavi tabloyu kitle bağışıklığına bağladı. Şenol şöyle devam etti:

'O ZAMAN BUNU BEŞLE ÇARPACAKSINIZ'

“Bu bölge yazın yüksek düzeyli salgın geçirdi. Aile hekimlerinin tespitine göre insanlar ürküp sosyalleşmedi. Haritada, illerde binde kaç test yapıldığını belirtmedikleri sürece bilemeyiz. Yüksek olasılıkla daha az test yapılıyordur. Temaslı takibi iki aydır aksadı. Siz sadece hastaneye gelenleri yaparsanız ancak yüzde 20'yi yakalarsınız. O zaman bunu beşle çarpacaksınız.

'KARA KIŞ VAR, İNSANLAR EVDEN ÇIKAMIYOR'

Bilim Kurulu üyesi olan Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Alpay Azap ise kitle bağışıklığının yanı sıra kış koşullarından ötürü sosyal ilişkinin azalmış olabileceğini belirtti. Azap, "Burada kara kış var. İnsanlar evden çıkamıyor, ilçe ve köyler arasında insan hareketliliği olmamış olabilir" ifadesini kullandı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.