Uzmanından çocuk sahibi olmak isteyenlere sigara ve alkol uyarısı

Uzmanından çocuk sahibi olmak isteyenlere sigara ve alkol uyarısı

Op. Dr. Fatma Nur Hançer Çaça, çevresel etkenler, alkol, sigara, ilaç ve bazı kimyasalların etkisiyle çiftlerde kısırlık oranının arttığını ifade etti.

Memorial Dicle Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak göreve başlayan Op. Dr. Fatma Nur Hançer Çaça, kısırlık hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Çaça, bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalınamamasının, halk arasında kısırlık olarak bilinen infertilite olarak tanımlandığını belirtti. Bu durumun, kadın ve erkeğin hekim kontrolüne girmesi ve problemin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Çaça, infertiliteye yol açabilecek faktörleri açıklarken, "Tüplerden kaynaklı, yumurtadan kaynaklı, rahimle ilgili bir sıkıntı olabilir, ya da farklı hormonal sistemik bozukluklardan kaynaklı olabilir" dedi. Tedavide, yumurta büyütme ilaçları kullanılarak yumurtanın olgunlaştırılmasının ardından spermle buluşmasının kolaylaştırıldığını ifade etti.

Ayrıca, bitkisel macunlar ve çay gibi maddelerin hekim kontrolünde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Çaça, sigara, alkol ve bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Özellikle sigara ve alkolün sperm ve yumurta kalitesini düşürdüğünü, doğurganlığı etkilediğini söyledi. Ayrıca, bitkisel ürünlerin herkes için uygun olmadığını ve yan etkilere neden olabileceğini vurguladı.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.