Urfa T Tipi Cezaevi'nde şüpheli ölüm

Urfa T Tipi Cezaevi'nde şüpheli ölüm

Diş tedavisi için hastaneye kaldırılan adli tutuklu Sedat Yamuktu’nun genel durum bozukluğu ve nefes darlığından yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde adli suçtan tutulan 3 çocuk babası 36 yaşındaki Sedat Yamuktu, 7 Kasım'da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 4 Temmuz 2023 tarihinde evlerine yapılan baskın ile gözaltına alınan Yamuktu, uyuşturucu suçu gerekçesiyle tutuklandı. Yamuktu, 7 Kasım'da saat 10.19’da ambulans ile Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Yoğun Bakım (2) bölümüne kaldırıldı. Yamuktu’nun aynı gün saat 23.45’te hayatını kaybettiği belirtildi. Yaşanan ölüm kayıtlara “genel durum bozukluğu, nefes darlığı” olarak geçti. Yamuktu, otopsi işlemleri ardından 8 Kasım tarihinde Riha merkezde bulunan Yeni Asri Aile Mezarlığı’nda toprağa verildi. 

Oğlunun ölümünün şüpheli olduğunu belirten baba Hicri Yamuktu (60), yaşananları Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. Oğlunun bilinen her hangi bir hastalığı olmadığını dile getiren Yamuktu, “Oğlum 4 Kasım’da bana telefon açtı. ‘Baba dişim ağrıyor, beni hastaneye sevk edecekler’ dedi. Biz de 6 Kasım Pazartesi günü açık görüşe gittik. Görüşe oğlum gelmedi. Gardiyan oğlumun hastaneye kaldırıldığını söyledi. Hangi hastaneye kaldırıldığını söylemedi. Bütün hastaneleri aradım ve Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde buldum. Ne yaptıysak bizi görüştürmediler. Bana göstermediler. Aynı gün saat 16.30’da oğlum telefon ile beni aradı ve ‘Baba dişim enfeksiyon kapmış, onun için hastaneye kaldırdılar’ dedi” ifadelerini kullandı. 

‘HİÇ BİR HASTALIĞI YOKTU’

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, bir gün sonra sabah saat 10.00’da oğlunun tekrar hastaneye kaldırıldığını belirten Yamuktu, “Devlet hastanesine kaldırıyorlar. Bunu biz tesadüfen hastanede olan ve Sedat’ı tanıyan bir kirvemizin görmesi ile öğreniyoruz. Oğlum, kirvemize diş ağrısı nedeniyle hastaneye getirildiğini aktarıyor. Aynı gün 23.45’te yaşamını yitiriyor” diye belitti. Yetkililerin ölüm haberini 8 Kasım saat 03.30 dolaylarında kendisini telefon ile arayarak verdiğini dile getiren Yamuktu, “Beni arayan kişi ‘gelin oğlunuzun cesedini alın’ dedi. Ben şaşırdım. Nasıl öldü? Her hangi bir rahatsızlığı yoktu. Cezaevinde 3-4 ay kalan bir tutuklu bir anda neden ölür? Biz şaşırdık ve hastaneye gittik. Orada bana bir poşet verdiler, oğluma kısa bir süre önce gönderdiğim eşyalar. Orada bulunan herkese ‘oğlum neden öldü?’ diye sordum kimse bana bir cevap vermedi. Oğlum cezaevinde mi öldü, hastanede mi öldü, hangi hastalıktan öldü bilmiyorum. Cezaevine sağlam girdi. Hiç bir hastalığı da yoktu. Madem durumu ağırdı ailesine neden haber verilmedi” diye konuştu. 

Henüz otopsi raporu alamadıklarını belirten baba Yamuktu, 13 Kasım tarihinde cezaevi savcısı ile görüştüğünü, savcının “Sabret 5-10 gün içinde otopsi raporu çıkar” dediğini aktardı. Savcıya “Oğlum cezaevinden sağ mı ölü mü çıktığını öğrenmek istiyorum?” diye sorduğunu kaydeden Yamuktu, devamında şunları söyledi: “Sayın savcı bana bekle diyor. Ben oğlumun nasıl öldüğünü öğrenmek istiyorum. Oğlumun öldürüldüğünü düşünüyorum. Sadece bir tutanak verildi bize. Tutanakta da ‘nefes darlığı’ deniliyor. Benim oğlum 36 yaşında bugüne kadar her hangi bir nefes rahatsızlığı olmadı. Oğlum sapa sağlamdı. Ben hastanede cenazeye baktım, oğlumum kollarında, boynunda morluklar var. Ayağında kırıklar söz konusu. Oğlumun yüzü sim siyah olmuş. Öldü mü öldürüldü mü bilmiyorum ama cezaevinde hayatını kaybetti.”  

‘ADALETİN YERİNİ BULMASINI İSTİYORUM’

Cezaevi yetkililerinin ihmalkarlığı nedeniyle oğlunun yaşamını yitirdiğini vurgulayan Yamuktu, “Yetkililerden şikayetçiyim. Cezaevinde kalan bir tutuklu ailesini arayarak ‘T2 A22 koğuşunda bir mahkumum boynu kırılmış, cenazesini kaldırmışlar’ diyor. Söz konusu tarih ile oğlumun yaşamını yitirdiği tarih aynı. Ailesini arayarak bilgi veren kişi her halde benim oğlumdan bahsediyor. Benim oğlum neden öldü? Avukat tuttum peşini bırakmayacağım. Beni arayarak ‘gelin cenazenizi alın’ diyenlere sesleniyorum: benim oğlumu siz mi öldürdünüz? Bütün yetkililerden şikayetçiyim, adaletin yerini bulmasını istiyorum” şeklinde konuştu. 

Yamuktu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgülük için Hukukçular Derneği’ne (ÖHD) başvurarak hukuki destek talebinde bulunacağını belirti. 

‘MÜDÜR BEY İZİNDE’

Konu ile ilgili aradığımız Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi çağrı merkezi operatörü ise, bilgi vermenin suç olduğunu belirterek, “Her hangi bir bilgi paylaşamam. Üstlerimiz bilgi vermemiz durumunda bize kızıyorlar. Savcılıktan bilgi alın. Burada birçok olay oluyor, bizim bilgi vermemiz yasak” dedi. Yetkili bir isim ile görüşme talebimiz ise “Müdür bey izinde. Sizi her hangi bir yetkiliye yönlendiremem” denilerek reddedildi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.