Üniversite kampusunun akıbeti ne olacak?

Üniversite kampusunun akıbeti ne olacak?

Yerleşkesi olmayan üniversiteye öğrenci alınmaması gerektiğini kaydeden Hakkari Üniversitesi Sekreteri Senar Hatim, ‘Fuhuş’ operasyonundan sonra üniversite araçlarını dışarıya çıkartamadıklarını söyledi.

ZEKİ DARA'NIN ÖZEL RÖPORTAJI

HAKKARİ - 6 yıl önce kurulan ve bina kiralayarak hizmet vermeye çalışan ve kurulacak kampus alanında dağlara adını yazdıran Hakkari Üniversitesi’nde son dönemde baş gösteren huzursuzluk üzerine ileri sürülen iddilar ile ilgili olarak üniversite sekreteri Senar Hatim ile yaptığımız röportajın ikinci bölümünü yayınlıyoruz.

‘Üniversitede usulsüzlük var mı?’ başlığı ile verdiğimiz birinci bölümdeki sorular ve iddialara verilen yanıtlar kamuoyu tarafından tatmin edici bulunmazken, röportajın ikinci bölümünde yapımı yılan hikayesine dönen kampus alanının akıbetini irdelemeye çalıştık.

İşte, Üniversite Sekreteri Senar Hatim’in yönetim ve Rektör Prof. Dr. Ebubekir Ceylan’a yönelik eleştiri ve iddiaların yer aldığı sorulara verdiği cevaplar.

*Rektör bir yıl önce üniversitenin geleceğine ilişkin sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleri ile yaptığı toplantıda üniversitenin birinci etabının devam ettiği, ikinci etap için fiyat araştırması yapıldığını açıklamıştı. 1 yıllık süre zarfında üniversitenin ikinci etabının fiyat araştırması bitti mi?  İhale aşaması ne durumdadır?

Bu durumu izah edecek çok sağlam gerekçelerimiz var. Biz bu iş sezonunda iş başı yaparken bir çok sıkıntı ile karşılaştık. TOKİ ihalesini yapacağı kampus alanı ile ilgili yerlerin sorunlarını gönderdi. Yüksekova'daki yerleşke de ikinci etabın içinde yer alıyordu. Ama bu arazinin bir kısmına vatandaşlar tarafından tedbir konulduğu için burası problemliydi. Zeynel Bey yerleşkesinin çevre duvarının kamulaştırılması yapıldığı halde burada arazileri olan vatandaşlar buradan çıkmamak için direniyorlardı. Yine yerleşkenin ana caddeye uzaklığının 10 metre olması gerekirken, 2 metre olarak gösterilmiş olması sorun oluşturuyordu. Bu yüzden iş başa döndü.

Biz de bu sorunların aşılması için çalışmalara başladık. Öncelikle ikinci etabın içinde yer alan Zeynel Bey Kampusunu kurtarmak için Yüksekova’daki yerleşkeyi ikinci etaptan ayırdık. Zeynel Bey yerleşkesinin karayoluna olan 10 metre sınır sorununu belediye meclisinin gündemine taşıdık. Belediye, 2 hafta önce meclis kararı ile 10 metre olan sınırı 2 metreye çekti. Bu sorunu böylece aştık.

basliksiz-2-003.jpg

*Zeynel Bey yerleşkesinin su, kanalizasyon ve diğer alt yapı sorunları çözülmüş mü? Üniversite yönetimi olarak ne yapıyorsunuz?

Projenin birinci etabında merkezi derslik, yemekhane ve cafeterya, çevre duvarı ile lojmanlar var. Bunların altyapıları kendi içindedir. Kanalizasyon ise ikinci etabın içinde yer alacak.

Eğer bu kampus alanı ile ilgili on tane hata varsa bunun sadece bir tanesi rektörümüze aittir ki öyle bir hatası yoktur. Bütün hatalar geriye dönük hatalardır biz bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Ancak yerleşkesi olmayan bir üniversitenin öğrenci alması da doğru değildir. Ben rektörün yerinde olsam buraya öğrenci almazdım. Çünkü yıllık kiramız yaklaşık 2 milyon TL biz çok dağınık durumdayız. Sorunlar var problemler var.

Yeni yerleşkemiz bittiğinde yeni yeni bölümler kurulacaktır. Hedefimiz 10 bin öğrenciyi yakalamaktır. Rektörümüz yaklaşık 20 aydır görevinin başında bir çok güzel işler yaptı bazı işleri yapamadı. Geriye dönük sorunlar hep bize engel oldu. Bütün sorunlara rağmen üniversitemiz ileriye doğru hızla ilerlemektedir.

*Yüksekova yerleşkesinin durumu ne olacak?  Burada iş başı yapmak için bir yıl daha mı beklenecek?

Buranın yapımı artık TOKİ’de değil. Köylüler adına bir kısım arazi için mahkemeye başvuru yapıldı ve araziye tedbir konuldu. Ancak girişimlerimiz sonucu tedbir kalkacak. TOKİ o kampusu yapmayacak. Buranın ihalesi Hakkarili bir esnafa verilecek Bu yıl içinde Yüksekova yerleşkesi için bir kat yapıp kabasını bitirmek istiyoruz. Sayın rektörümüzün sözü var biz bu yıl en azından orada bir kat yapabiliriz. 

*Üniversiteye bir yıl önce atanmış olan rektör yardımcısı ve üniversite sekreteri neden ayrıldı? Üniversitenin isminin 'Fuhuş' operasyonuna karışması sizi rahatsız etmiyor mu?

Hiç birinin bir problemi yoktu. Halit hocanın çocuğu hastaydı, Mehmet Hoca’nın da bitirmesi gereken bir tezi vardı. Bunlar görevlendirmeleri dolduğunda kadrolarının bulunduğu üniversitelere gitmek zorundaydılar. Bu yüzden ayrılmak durumunda kaldılar. Yani biz bu işin nesinden olabiliriz ki, hepimiz bundan etkilendik. Üniversiteye ait bir aracı bir yere göndermeye çekiniyoruz. Çünkü araçlarımız taşlanabilir kaygısı taşıyoruz.

*2013 Yatırım bütçesinin performansı yüzde kaçtır?

Bütçemizde her şeyin bir karşılığı var. 2013 faaliyet raporumuzda her şey mevcuttur. Bizim yapı işleri paramız bakiyemizde kalıyor. Geri kalan cari bütçe bize yetmiyor. Performansımız bütçenin ilerisindedir. 6 milyon 900 bin TL’dir. Bir yıllık giderimiz ise 9 milyon 600 bin TL’dir. Bu açığın nedeni ise Maliye Bakanlığı’nın öngördüğü temizlik ve güvenlik personeli ile kira masraflarımızın fazla olması ile ilgilidir. Üniversitemizde temizlik ve güvenlik firmasında çalışan bütün personelimiz Hakkarilidir. Bunları mağdur etmemek için fazla harcama yapıyoruz. 

*15 milyon TL’ye mal olan sosyal tesisler atıl iken neden yılda 2 milyon TL’yi kiraya veriyorsunuz?

 Sosyal Tesis Milli Eğitim Bakanlığı tarafından; İMKB ve HAS Vakıflarının bütçe desteği verdiği ve Hakkari Valiliği için yaptırılan bir projedir. Milli Eğitim Bakanlığı ile Hakkari Valiliği'nin imzaladığı protokol çerçevesinde ödeneği ayrılan ve bittikten sonra üniversiteye devir edilecekti.

 Rektörlük için yapımına başlanan daha sonra kamulaştırılıp sosyal tesis yapılması kararı alınan ve bir firma tarafından yapılan tesis daha bitmedi. Çünkü projede öngörülen şartlar yerine getirilmedi. 190 yatak kapasiteli olarak düşünülmüş olan sosyal tesis 5 yıldızlı otel konseptinde yapılacaktı. Ancak ödenekler yetmediği için bu tesis bitirilmedi. Valilik geri kalan eksiklikleri için yeniden ödenek talebinde bulunmuş dolayısı ile burası yeniden ihale edilerek eksiklikler tamamlanacak bize teslim edildikten sonra biz orayı kullanabileceğiz.

*Kampus alanı olmayan üniversitenin ismi dağlara kazılarak nasıl bir mesaj verilmek isteniyor?

Üniversite küçük bir kurum değil büyüyen ve büyümekte olan ve ileride çok büyük bir teşkilat yapısıdır. Çok yoğun işleri vardır bunların en önemlisi ise kampustur. Bu kampus yapılırken, öbür yandan kendi personelimiz de kampuse bir katkı sunmak için dağlara o yazı yazılmıştır. Bu bir sürpriz oldu biz memnun olduk halkımız da memnun kalmalıdır. 

*Üniversitenin bir yetkilisi olarak bütün bu eleştiri ve iddialar için son olarak ne söyleyeceksiniz?

Biz öncelikle sayın rektörümüz ve yönetimimiz kesinlikle eleştiriye açığız. Vermeyeceğimiz hiçbir hesabımız yoktur. Bizi eleştirenlerin bize öneri ile gelmelerini bekleriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
30 Yorum