UNICEF: Pandemi 75 yıllık tarihimizdeki en büyük kriz

UNICEF: Pandemi 75 yıllık tarihimizdeki en büyük kriz

UNICEF, pandeminin örgütün 75 yıllık tarihinde çocuklar için zor kazanılan ilerlemeyi tersine çeviren en büyük kriz olduğunu belirterek, COVID-19'un çocuklar ve gençler üzerindeki yıkıcı etkisini tersine çevirmek için acil eylem çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), COVID-19'un çocuklar üzerindeki süregelen etkisini ve olası sonuçlarını değerlendirdiği "Kayıp bir on yılı önleme" başlıklı yeni raporunu açıkladı.

UNICEF, salgının üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen, COVID-19'un etkisinin yoksulluğu artırmaya ve eşitsizliği derinleştirmeye devam ettiğine dikkat çekerek, "Bazı ülkeler bir 'yeni normal' içinde toparlanıp yeniden inşa edilirken, birçokları için COVID-19 bir kriz olmaya devam ediyor. Tüm çocukların insan hakları, bir nesilden fazladır görülmeyen derecede tehdit altındadır" dedi ve ekledi:

"COVID-19, UNICEF'in 75 yıllık tarihinde çocuklar için zor kazanılan ilerlemeyi tersine çeviren en büyük krizdir. Eylem olmadan, dünya çocuklar için kayıp bir on yılla karşı karşıya kalır ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri imkansız bir rüya haline gelir."

100 milyon çocuk daha yoksulluğa sürüklendi

İki yıldan kısa bir sürede 100 milyon çocuğun daha yoksulluğa sürüklendiğini ve bu sayının 2019'dan bu yana yüzde 10'luk bir artışa karşılık geldiğini ifade eden UNICEF'in raporda öne çıkan tespitlerinden bazıları şöyle:

  • 2020'de 23 milyon çocuk gerekli aşıları olamadı. Bu rakam 2019'a göre 4 milyondan fazla bir artışa karşılık geliyor ve son 11 yıldaki en yüksek sayı.
  • Pandemide kapanma dönemlerinde zaman zaman 1,6 milyar çocuğun okula gidemedi. 2020'de yüz yüze derslerin yüzde 80'i iptal edildi.
  • 160 milyon küçük yaşta çocuk çalışmak zorunda kaldı. Bu rakam son 4 yılda 8,4 milyonluk artışa işaret ediyor. 2022 sonuna kadar 9 milyon küçük yaşta çocuk daha çalışmak zorunda kalabilir.
  • 2030 yılına kadar da 10 milyon kız çocuğu daha erken yaşta evlenmek zorunda kalabilir.

En iyi senaryoda geri dönüş 7-8 yıl

Geçmiş eğilimlere dayanan en iyi durum senaryosunda, iyileşmek ve COVID öncesi çocuk yoksulluğu seviyelerine geri dönmenin yedi ila sekiz yıl alacağına dikkat çeken UNICEF, "Şimdiye kadar küresel tepki derinden eşitsiz ve yetersizdi. Dünya şimdi bir yol ayrımında. Şimdi attığımız adımlar, gelecek yıllarda çocukların esenliğini ve haklarını belirleyecek. En iyi senaryonun gerçeğe dönüşmesi için şimdi harekete geçmeliyiz" dedi.

Çocukları önceleyen bir yaklaşım için karar zamanı

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore yaptığı açıklamada "Pandemide çatışmalar büyüdü ve iklim değişikliği daha da kötüleşti, çocukları önceleyen bir yaklaşım daha önce hiç bu kadar önemli olmamıştı" dedi ve şu soruyu yöneltti:

"Çocuk haklarında yıllarca kaydedilen ilerlemeyi korumak için bir araya gelip birleşiyor muyuz? Yoksa COVID-19'dan kaynaklanan eşit olmayan iyileşmenin dezavantajlıları daha da marjinalleştirmesine ve eşitsizliği daha da artırmasına izin mi vereceğiz?" 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.