Ukrayna'da OHAL ilan edildi

Ukrayna'da OHAL ilan edildi

Kiev, Rusya krizin derinleşmesi üzerine 30 gün OHAL ilan etti ve 18-60 yaş arasındaki yedek askerleri silah altına almaya başladı.

Rusya'nın Donbass'taki "Halk Cumhuryetleri"ni tanımasıyla yeni bir aşamaya geçen Rusya-Ukrayna gerilimi Ukrayna'nın Olağanüstü Hal (OHAL)  ilan etmesine yol açtı. Ukrayna'da 18-60 yaş arası yedek askerler göreve alınmaya başladı

Ukrayna hükümeti Rusya'nın bağımsızlıklarını tanıdığını ilan ettiği ve Rus ordusuna bu kentlerde "baışı savunma görevi" verdiği Donbass'taki Donetsk ve Luhansk dışında bütün ülkede 1 ay süreyle OHAL ilan etti.

Ukrayna, Rusya'daki yurttaşlarına da çağrıda bulunarak ülkeyi terk etmelerini istedi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Rusya yanlısı silahlı grupların Donbass'ta (Donetsk ve Luhansk) 22 Şubat'ta 96 kez ateşkes ihlali yaptığı ileri sürüldü. Ateş sonucu Ukrayna ordusundan bir askerin öldüğü, 6 askerin ise yaralandığı kaydedildi.

Ukrayna Ordusu'nun Müşterek Kuvvetler Komutanlığı Basın Hizmetleri'nden yapılan açıklamada, Donbass'taki silahlı grupların 81'i ağır toplam 96 saldırı gerçekleştirdiği ve BM-21 Grad roketatar sistemi, 152 mm ve 122 mm çaplarında toplar, tanksavar bombaatar ile büyük makineli tüfekler kullandığı ifade edildi.

Duma üyelerine yaptırım

Ukrayna Parlamentosu, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 351 Rus'a yaptırım uygulanmasını onayladı. Ukrayna Parlamentosunca  alınan yaptırım kararı, Donbass'ın bağımsızlığını tanıyan Rus milletvekillerini tamamı dahil 351 kişiyi kapsıyor. Yaptırımlar çerçevesinde listede yer alnların, Ukrayna'ya girişleri dahil olası tüm faaliyetleri kısıtlanacak.

Rusya'ya karşı bazı ülkelerin yaptırımlarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da, Twitter'dan paylaştığı mesajda, "İlk kararlı adımlar atıldı ve bunlara minnettarız. Şimdi Putin'in durdurulması için baskının artırılması gerekiyor. Ekonomisini ve yakın çevresini hedef alın. Daha sert vurun, şimdi vurun" ifadelerini kullandı.

Ankara'da basın toplantısı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasiyl Bodnar, büyükelçilik konutunda düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna'nın çevresindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Bodnar, Rusya'nın tanıma kararına tepki göstererek, "Rus tarafından her şeyi bekleyebiliriz. Bizim yaptığımız araştırma ve edindiğimiz bilgilere göre topyekun saldırı için yeterince imkanları yok ama bu bağlamda Rusya Federasyonu lokal operasyonlar ve bazı yerlerde provokasyonlara hazır. Biz, en kötü senaryoya da hazırız." dedi.

Bodnar, Rusya'nın Kırım, Belarus ve Harkif bölgelerinden olmak üzere, farklı rota ve yerlerden saldırı ihtimali ve riskinin bulunduğunu söyleyerek en büyük gerilim riskinin Donetsk ve Luhansk bölgelerinde olduğunu söyledi.

"Ukrayna NATO'ya kabul edilsin" 

Büyükelçi Bodnar "En güzel yanıt, Avrupa kıtasının güvenliğinin sağlanması ve bu bağlamda Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesiyle verilmiş olur. Almanya'nın Kuzey Akım-2 projesinin sertifikasını durdurma kararını memnuniyetle karşılıyoruz. ABD, İngiltere ve Almanya tarafından uygulanan yaptırımları memnuniyetle karşılıyoruz." dedi

Bodnar, diğer devletllerin de benzer yaptırımlara girişmesini istedi: "Söz konusu yaptırımlar daha 2014'te uygulanmaya başlansaydı biz çok mutlu olurduk. Geç olması hiç olmamasından iyidir."

Bodnar, yaptırımların işe yaramaması durumunda Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerinin, halkıyla kendini savunmaya hazır olduğunu ifade ederek "İşgalci saldırgan devletin de şunu anlaması gerekiyor. Ukrayna seferi kolay olmayacak" dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.