Ukrayna ateş hattında: Hangi kentte neler oluyor?

Ukrayna ateş hattında: Hangi kentte neler oluyor?

Ukrayna'nın Kiev ve Harkov kentinde sıcak çatışmalar yaşanırken Donbass bölgesinde de saldırılar şiddetlendi. Karadeniz kıyılarından Odessa'ya girmeye çalışan Rus askerlerinin gemileri hedef alınıyor.

Ukrayna'nın dört bir yanında çatışmalar sürüyor. Çatışmalarda petrol ve doğalgaz tesisleri de hedef alınıyor. Ülkenin doğusunda ayrılıkçı gruplarla Ukrayna askerleri arasında çatışmalar şiddetlenirken güney kentlerinde ise Rus askerleri adım adım kontrolü ele geçiriyor.

Ülkenin batı ve kuzey kentlerinde de çatışmalar yaşanırken aynı zamanda bu bölgelerde yoğun bir göç akışı yaşanıyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Vladimir Zelenskiy de "Vasilkiv, Kiev, Çernigiv, Sumi, Harkov ve diğer birçok bölge, ikinci dünya savaşı sırasında topraklarımızda en son yaşanan koşullarda yaşıyor" açıklaması yaptı.

Kentlerde son durum şöyle:

KİEV: 

Rus askerleri Kiev'in kent merkezini kuşattı. Bölgesel hükümet başkanı Oleh Sinehubov, Rus askerlerinin kent merkezine girdiğini Facebook'ta saat 07:35'te yaptığı bir yayınla duyurdu. Sinehubov, "Ukraynalılar Ruslarla sokak savaşları yürütüyor, siviller acilen evlerinden güvenli bölgelere geçmeli" diye konuştu. Ayrıca kentte bir petrol deposunun vurulması nedeniyle zehirli duman uyarısı yapıldı, halktan sığınaklara ve metro istasyonlarına sığınması istendi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kent merkezinde Rus askerlerinin bulunmadığını ve savunmayı sürdürdüklerini söyledi. Kliçko, Rusya'nın operasyonunun başladığı 24 Şubat'tan beri Kiev'de biri çocuk olmak üzere dokuz sivilin kaybedildiğini veya öldürüldüğünü iddia etti. 

'Petrol deposu vuruldu, radyoaktif atık sahasına ateş açıldı'

Kiev'in 30 kilometre güneybatısındaki Vasylkiv kasabasında bu sabah bir petrol deposunun vurulması sonrasında yangın çıktı. Kasabanın belediye başkanı Natalia Balasinovich, Rus füzelerinin bölgedeki bir hava üssünün ana pistinin güneybatısındaki petrol deposunu hedef aldığını belirterek, "Düşman her şeyi yok etmek istiyor" dedi. Deponun KLO şirketine ait olduğu ve çalışanların tesisi çoktan terk ettiği belirtilirken can kaybı olup olmadığı açıklanmadı.

CNN International kanalı da Kiev'in güneybatısında iki büyük patlama yaşandığını ve patlama bölgesinin kent merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzakta olduğunu aktardı. Kiev Independent gazetesi ise kent merkezinden Vasylkiv'deki dumanları görebildiklerini yazdı. Novoye Vremya gazetesi ise Ukrayna ordusunun Rus birliklerini yavaşlatmak için Bucha ve Irpin kasabaları arasındaki köprüyü havaya uçurduğunu aktardı.

'Kiev'e yaklaşan Çeçen birlikler vuruldu, üst düzey askerler öldürüldü'

Kiev Şehir Devlet İdaresi'nden yapılan açıklamalara göre ise Rus kuvvetleri, Kiev'deki radyoaktif atık sahasına da ateş açtı. Kiev'in dış mahallelerinden Troeshchina'da ise 16 katlı bir bina bir patlamayla patladı. Ukrayna'nın üst düzey askeri komutanı Valerii Zaluzhnyi ise Belarus'tan Kiev'e ateşlenen bir seyir füzesini düşürdüklerini açıkladı. Ayrıca Ukrayna askerlerinin bu sabah Kiev'e yaklaşan Çeçen özel kuvvetlerine ait bir tank birliğine saldırı düzenlediği ve bazı üst düzey askerleri öldürdüğü iddia edildi.

HARKOV:

Ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'a Rus askerleri bu sabah girdi, çatışmalar sürüyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşchenko, ülkenin kuzeydoğusundaki Harkov'un kent merkezinde ve Hydropark bölgesinde çatışmalar yaşandığını açıkladı. Harkov bölge yönetiminden Oleg Sinegubov da kentte yaşayanlara sığınakta kalma çağrısı yaptı.

'Doğalgaz boru hattı vuruldu, petrol alanında yangın çıktı'

Ukraynalı yetkililer, Harkov'da da bir doğalgaz boru hattının vurulduğunu açıkladı. Harkov Valisi Oleg Sinegubov, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Harkov'da Rus düşmanının bir atılımı oldu. Kentin orta kısımları da dahil. Dikkat! Sığınma yerlerinden ayrılmayın! Ukrayna Silahlı Kuvvetleri düşmanı tasfiye ediyor. Sivil nüfustan rica ediyoruz. şehrin sokaklarına çıkın" ifadelerini kullandı.  Sinegubov, daha sonra tekrar yaptığı açıklamada "Harkov'un kontrolü tamamen bizde" dedi. Sinegubov, "Silahlı kuvvetler, polis ve savunma güçleri çalışıyor ve kent düşmandan tamamen temizleniyor" açıklaması yaptı.

'Harkov'da 471 Ukrayna askeri alıkonuldu' 

Harkov’da bir petrol terminalinde de yangın çıktı. Harkov Belediye Başkanı Natalia Balasinovich, Rus füzelerininin bir petrol depolama alanını hedef aldığını söyledi. Harkov’da bir doğalgaz borusunun da bombalandığı aktarıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan ise Harkov kentinde 471 Ukraynalı askerin alıkonulduğu yönünde açıklama yapıldı.

SUMİ:

Harkov'a yakın kuzey kenti Sumi'ye giren Rus askerleriyle de çatışmalar sürerken karşılıklı yoğun topçu atışları yapıldığı aktarıldı. Ukrayna askerlerinin kente giren bazı Rus askerlerini esir alarak bir yakıt konvoyunu imha ettiği de belirtildi. Daily Beast gazetesi, kentin Okhtyrka kasabasında iki Danimarkalı gazetecinin vurulduğunu ancak hayati tehditleri olmadığını aktardı.

KIRIM:

Rusya'nın kontrolünde bulunan Kırım'ın merkezi kentleri ise henüz çatışmalardan uzak ancak Ukrayna askerlerinin Kırım'a tatlı su tedariki sağlayan barajı yıktıkları duyuruldu. Kırım Valisi Sergey Aksyonov yaptığı açıklamada, "Dinyeper Nehri'nden gelen tatlı suyu Herson'dan Kırım'a tedarik eden kanal barajı yıkıldı" ifadelerini kullandı.

YILAN ADASI:

Kırım'ın yaklaşık 300 kilometre batısında yer alan ve Ukrayna'ya ait yaklaşık 16 hektarlık kayalık bir ada olan Zmiinyi (Yılan) Adası ise Rus askerlerinin kontrolünde. Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları, Yılan Adası'nda konuşlandırılan 13 Ukrayna askerinden hala haber alamadıklarını ancak hayatta olabileceklerini belirterek "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile birlikte askerlerimizin kimliklerinin belirlenmesi için çalışma yürütüyoruz" denildi.

ODESSA:

Güneydeki liman kenti Odessa'da ise Ukrayna askerlerinin kıyıya yaklaşan Rus gemilerini füzelerle hedef aldığı açıklandı. Henüz bir çatışmanın yaşandığı kente giriş ve çıkışların yasaklandığı duyuruldu. Azerbaycan'ın Odessa Büyükelçiliği ise dün gece kentten ayrılmaya çalışan Azerbaycanlı vatandaşların bulunduğu bir araç konvoyuna ateş açıldığını, saldırıda 4 Azerbaycan vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği belirtilmedi.

DONBASS:

Ülkenin doğusundaki ayrılıkçı bölgelerde de şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Rus askerleri ve Donetsk-Lugansk milislerinin bulunduğu Donbass bölgesine Ukrayna askerlerinin taarruzu sürüyor.

'Lugansk'ta milisler ilerliyor, askerler geri çekilirken mayın döşüyor'

Lugansk yönetimi lideri Leonid Paseçnik, Ukrayna birliklerinin Lugansk’taki yerleşim yerlerinden geri çekilirken mayın döşediğini ve konut binalarına ateş açtığını söyledi. Paseçnik, “Ukraynalı faşistlerin silahlı oluşumları, direnişlerinin çaresizliğini fark ederek, geri çekilirken güçsüz bir nefretle yollarına çıkan her şeyi yok ediyor, konutlara ateş açıyor, bölgede mayın döşüyor ve sivil altyapı tesislerini patlatıyor” ifadelerini kullandı.

Lugansk'ta milislerin bazı yerleşimleri ise Ukrayna askerlerinden geri aldığı belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Lugansk Halk Cumhuriyeti'ne bağlı bir grup asker, Rus askerlerinin ateş desteğiyle Novoahtırka, Smolyaninovo, Staniçnoe-Luganskoe yerleşimlerini kontrol altına aldı" açıklaması yaptı.

'Bölgedeki bir kasabada 200 tonluk yakıt olan petrol deposu vuruldu'

Lugansk'taki ayrılıkçılar, Rovenky kasabasında bir petrol deposunun Ukrayna ordusu tarafından hedef alındığını da duyurdu. Lugansk yönetiminden yapılan açıklamada, "Patlamaya Ukrayna'nın düzenlediği füze saldırısı neden oldu. Petrol deposunda 200 tonluk yakıt alev aldı" denildi. İlk patlamanın ardından ikinci bir patlamanın daha meydana geldiği belirtilen açıklamada, "Kiev güçlerinin Lugansk'taki iki köye yönelik bombardımanı sonucunda boru hatları hasar gördü, yaklaşık 170 ev yakıtsız kaldı" ifadeleri yer aldı.

'Donetsk'te milisler mevcut sınırdan 12 kilometre ilerledi'

Donetsk yönetimine bağlı milislerin sözcüsü Eduard Basurin, Ukrayna ordusunun Kramatorsk yerleşimine merkezine beş adet S-300 sistemi konuşlandırdığını açıkladı. Basurin, ayrıca Dmitrovka, Svobodnoye, Donskoye ve Anadol yerleşimlerini ele geçirdiklerini ve çatışmaların Kamenka ve Volnovaha yerleşimlerinde devam ettiğini aktardı. Rusya Savunma Bakanlığı ise Donetsk'te milislerin mevcut sınırlardan 12 kilometre içeri girdiğini, Pavlopol, Pişçevik yerleşimlerini ele geçirdiğini ve Petrovskoe bölgesinde çatışmaların sürdüğünü duyurdu.

MARİUPOL:

Donetsk'in güneyinde yer alan Azak Denizi kıyısı kenti Mariupol'da da çatışmalar şiddetlendi. Mariupol Belediye başkanı Vadym Boychenko, Rus kuvvetlerinin Mariupol'a tanklarla saldırdığını söyledi. Boychenko'ya göre, Azak Müfrezesi tarafından desteklenen Ukraynalı bir saldırı tugayı ve deniz piyadeleri Rus askerlerinin kent merkezine girişini engelledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise "Azov Taburu’ndan Ukraynalı milliyetçiler, Grad çok namlulu roketatar sistemleri ile Mariupol yakınlarındaki Sartana yerleşiminin konut bölgelerini ve Mariupol’daki 8 Numaralı Okul’u vurdu. Saldırı sonucu konut binaları yıkıldı ve siviller arasında can kayıpları var" açıklaması yaptı.

MELİTOPOL:

Azak Denizi kıyısındaki Melitopol kentinin kontrolü ise Rus askerlerine geçti. Rusya Savunma Bakanlığı kente herhangi bir direnişle karşılaşmadan girdiklerini belirtirken kentte bir hastanenin hedef alındığı görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor. Bir hastanede yangın çıktığı görülen videoda, Rus askerlerinin hastaneye ateş açtığı iddia ediliyor.

HERSON:

Ukrayna'nın güney kenti Herson'da ise Rusya askerlerinin kontrolü ele geçirdiği, kentteki Geniçesk ve kente yakın Çernobayevka havalimanlarında kontrolü sağladığı açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan üst düzey bir askeri yetkili Valerii Zaluzhnyi, Herson'da Bayraktar SİHA'larıyla Rus askerlerine ait bir askeri konvoyun vurulduğunu belirterek saldırı görüntülerini bir videoyla sosyal medya hesabından paylaştı.

LVİV:

Ülkenin batısında da çatışmalar mevcut. Polonya sınırındaki Lviv kent merkezinde çatışma yaşanmazken kentin yakınlarında çatışmalar sürüyor. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, kent merkezine yakın Brody kasabasına helikopterlerle inen Rus askerleriyle Ukrayna askerleri arasında çatışma yaşandığını aktardı.

'Sınırda bekleyen göçmenler Polonya'ya geçmeye çalışıyor'

Kentin Polonya sınırında ise binlerce göçmen sınırı geçmeyi bekliyor. Polonya'ya gitmeye çalışan Ukraynalı siviller, ülkenin Ukrayna sınırındaki Medyka sınır kapısında görüntülendi. Polonya Özel Hizmetler Bakanı Sözcüsü Stanisław Żaryn, sınırdaki göçmenler için özel bir tren seferi başlatıldığını, sınıra 100 kilometre uzaklıktaki Przemysl kasabasına ulaşmalarını sağlamaya çalıştıklarını açıkladı.

Ukrayna ordusu, batıdaki Rivne ve kuzeybatıdaki Lutsk kentlerindeki halka hava saldırısı uyarısı yaparak sığınaklara inme çağrısında bulundu.

ÇERNİGİV:

Belarus sınırına yakın Çernigiv'de ise Rus tankları ilerliyor. Bölgedeki Koryukivka kentinde silahsız bir kalabalığın Rus tanklarının önüne çıkarak tankları durduğu yönünde sosyal medyada video paylaşıldı.

ÇERNOBİL BÖLGESİ:

Ülkenin kuzeyindeki Çernobil bölgesi ise Rus askerlerinin kontrolünde bulunmaya devam ediyor. Ukrayna askerleri nükleer tesisi ele geçiren Rus askerlerine karşı kent çevresinde bekleyişini sürdürürken çatışmaların belirli aralıklarla gerçekleştiği aktarılıyor. Çernobil nükleer patlama geçmişi nedeniyle halen radyoaktif seviyelerin yüksek olduğu bir bölge olması bakımından da kritik görülüyor.

'Radyasyon seviyesi henüz tehdit edecek düzeyde değil'

Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Müfettişliği (SNRIU) Çernobil bölgesinde Rus askeri araçların yüksek radyasyon seviyesi olan topraklı bölgeden geçmesinin radyasyon seviyesini yükselttiğini ancak henüz tehdit oluşturacak düzeyde olmadığını açıkladı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki nükleer santrallerin güvenliğini tehdit edebilecek herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırdı.

BİLANÇO AĞIR: CAN KAYIPLARI ARTIYOR, YÜZLERCE TEÇHİZAT İMHA EDİLDİ

Öte yandan, taraflar çatışmaların bilançosuna ilişkin bilgiler paylaştı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’nın askeri altyapısında yer alan 975 tesisi imha ettiğini açıkladı. Rus yetkili, "Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 23 komuta ve iletişim merkezi, üç radar noktası, 31 S-300, Buk M-1 ve Osa uçaksavar füze sistemi, 48 radar istasyonu hedef alındı. Sekiz savaş uçağı ve yedi helikopter, 11 insansız hava aracı (İHA), iki adet Toçka-U taktik füzesi düşürüldü. 223 tank, 39 çok namlulu roketatar sistemi, 86 havan topu, 143 adet özel askeri araç imha edildi" bilgisi paylaştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise şu açıklamayı yaptı: "706 Rus APC, 146 tank, 27 uçak, 26 helikopter, 2 gemi imha edildi."

'UKRAYNA'DAN GÖÇ EDENLERİN SAYISI 150 BİNİ AŞTI'

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ise "En az 64 sivil hayatını kaybetti, 240 sivil kayıp" bilgisi paylaştı. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de "150 binden fazla Ukraynalı mülteci, yarısı Polonya'ya, çoğu Macaristan, Moldova, Romanya ve ötesine olmak üzere komşu ülkelere geçti. Ukrayna'da yerinden edilme de büyüyor, ancak askeri durum sayıları tahmin etmeyi ve yardım sağlamayı zorlaştırıyor" açıklaması yaptı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.