Üç haftada ikinci görüşme: Erdoğan ve Putin Soçi’de

Üç haftada ikinci görüşme: Erdoğan ve Putin Soçi’de

İran’daki üçlü görüşmeden 17 gün sonra Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi kentinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almanın bölgeye ayrıca rahatlama getireceğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın Soçi kentinde bugün (5 Ağustos) bir araya geldi. Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan liderlerin görüşmesi Türkiye saatiyle 15:20'de başladı.

Erdoğan ve Putin'in gündeminde 22 Temmuz'da İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşması sonrasında Ukrayna limanlarından başlayan tahıl sevkiyatı, Suriye ve Akkuyu nükleer santrali de vardı.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin evsahipliğinde Putin'in de katılımıyla 19 Temmuz'da Tahran'da gerçekleştirilen "Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı"na atıfta bulunarak "17 gün aradan sonra tekrar bir araya gelmeleri sebebiyle memnuniyet duyduğunu" söyledi.

Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye yönelik olası askeri operasyonunu da son aylarda sık sık dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'deki açıklamasında, "Suriye'deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir" dedi.

"Akkuyu'nun belirlenen zamanda bitmesi önemli"

Erdoğan, konuşmasında Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ne de değindi. "Akkuyu'yu karar bağlamanın süreci ertelemeye fırsat vermeyeceğini" söyleyen Erdoğan, konuyla ilgili özetle şöyle dedi:

"Enerji alanında Akkuyu konusunu bugün sizlerle bir noktaya getirmemiz onu belli bir yerde gerçekten değerlendirerek, karara bağlamamız Akkuyu'daki süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir.

"Çünkü belirlenen takvimin işlemesi ve Akkuyu'nun belirlenen zamanda bitirilmesi çok çok büyük önem arz ediyor.

"Zira Türkiye'nin enerji temininde yüzde 10 enerji potansiyelini Akkuyu Enerji Santrali halledecek ve bu konuyla ilgili olarak da etraflıca bir görüşme yapmamızın faydalı olacağına inanıyorum. Ben de bugün böyle bir fırsatı bulduğumuz için memnuniyetimi özellikle ifade etmek istiyorum."

Putin'den "gıda krizi" açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Putin de toplantının basına açık bölümünde yaptığı açıklamada Ukrayna, Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşması ve başlayan tahıl sevkiyatı ile ilgili konuştu.

"Rus gıda ürünleri, Rus gübresi bu şekilde dünyaya açılmış oldu" diyen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Özellikle gelişmekte olan ülkeler için bu son derece hassas bir mesele; gıda krizi yüzünden ciddi problemlerle karşı karşıya gelebilirler" değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa, minnettar olmalı"

Enerji konusundaki projeleri hatırlatan Putin, şöyle devam etti:

"Bir de şunu kaydetmekte yarar görüyorum; bir süre önce inşaatını tamamladığımız TürkAkım doğalgaz proje hattı, Rus doğalgazını Avrupa'ya sevk eden önemli hatlardan biri haline geldi.

"TürkAkımı, diğer yönlere doğalgaz sevk eden hatlardan farklı olarak düzenli ve eksiksiz şekilde çalışmaya devam ediyor.

"Sadece Türkiye'ye doğalgaz sevk etmiyor, Avrupa'ya da tüketicilere de gazımızı aktarıyor. Avrupa, Rusya'dan kesintisiz doğalgaz akışı dolayısıyla Türkiye'ye minnettar olmalıdır."

Putin ayrıca Erdoğan ile "Suriye krizi başta olmak üzere bölgedeki güvenlik konularını da ele alma fırsatını bulacaklarını" belirtti.

Rusya'ya günübirlik ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de eşlik ediyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.