Twitter'dan yazılım dilinde yenilik: Irkçı anlamlar içeren terimler temizleniyor

Twitter'dan yazılım dilinde yenilik: Irkçı anlamlar içeren terimler temizleniyor

Twitter, 'master', 'slave' ve 'blacklist' gibi ırkçı anlamlar içeren kelimelerin yazılım dilinden çıkarılacağını duyurdu. Twitter'ın yazılım mühendisliği bölümü, 'daha kapsayıcı bir dil kullanmak istediklerini' aktardı.

Sosyal medya platformu Twitter, ırkçı anlamlar içeren ‘master’ (efendi), ‘slave’ (köle), ‘blacklist’ (karaliste) gibi terimleri, bilgisayar yazılımlarından çıkarmaya karar verdi. Programlama dilinde sözlük karşılığı ‘efendi’ anlamına gelen ‘master’, ‘köleler’ yani ‘slaves’ diye adlandırılan kopyaları kontrol eden, kodlamanın orijinal versiyonunu tanımlamak için kullanılıyor.

‘MİLYONLARCA DOLARA MAL OLABİLİR’

Karaliste anlamındaki ‘Blacklist’ otomatik olarak reddedilen unsurları, örneğin yasaklı internet sitelerini ifade etmek için kullanılırken beyaz liste ya da ak liste anlamındaki ‘whitelist’ de izin verilen siteleri ifade ediyor. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, uzmanlar yerleşmiş bilgisayar programlama dilinin değiştirilmesinin milyonlarca dolara mal olacağını ve aylar alacağını söylüyor.

Twitter’ın yazılım mühendisliği bölümü perşembe günü bir tweet atarak ‘daha kapsayıcı bir dil kullanmak amacıyla değiştirmeyi’ istediği programlama terimlerinin bir listesini verdi. Bu listeye göre ‘whitelist’ yani ‘beyazliste’, ‘allowlist’ yani ‘izinlistesi’, ‘master/slave’ ikilisi ise ‘lider/takipçi’ anlamında ‘leader/follower’ ile değiştiriliyor. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey geçen ay, azınlık toplumlarının ‘özgürlük ve refahı’ amaçlı Know Your Rights (Haklarını Bil) kampanyasına 3 milyon dolar bağışlamıştı.

BÜYÜK ŞİRKETLERDEN BENZER ADIMLAR

Amerikan bankası JPMorgan da bilgisayar programlamasında ve bazı teknoloji politikası belgelerinde kullanılan dili değiştireceğini açıkladı.

Geçen ay dünyanın en büyük yazılım geliştirme şirketlerinden biri olan GitHub, programlama dilinden ‘master’ kelimesini çıkarmak için çalışmalarını sürdürdüğünü bildirmişti. 50 milyon programcı, Microsoft’a ait olan bu şirketi, projelerini saklamak ve güncellemek için kullanıyor. Google’ın Chromium internet tarayıcısı projesi ve Android işletim sistemi de yazılımcıları ‘blacklist’ ve ‘whitelist’ terimlerinden kaçınmaya çağırdı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.