Tutuklu Kürt gazetecilere Metin Göktepe ödülü

Tutuklu Kürt gazetecilere Metin Göktepe ödülü

Bu yıl 26’ncısı verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin Jüri Özel Ödülü, tutuklu bulunan MA ve JINNEWS muhabirlerine verildi.

Öldürülen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe ve görevi başında yitirilen gazetecilerin anılarını yaşatmak, genç gazetecileri gerçekleri esas alan bir habercilik konusunda özendirmek amacıyla ilki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri'nin bu yılki kazananları belli oldu.

Ödülleri Banu Tuna, Celal Başlangıç, Meltem Akyol, Hüseyin Aykol, Mustafa Kemal Erdemol, Nazım Alpman, Pelin Ünker, Semra Kardeşoğlu ve Yücel Göktürk'ten oluşan jüri belirledi.

Ödüller Metin Göktepe'nin doğum gününde, 10 Nisan 2023, düzenlenecek törenle verilecek.

Bu yıl ödül kazanan gazeteciler ve haberleri ise şöyle:

Yazılı haber

Bu yıl 26'ncısı düzenlenen yarışmada Yazılı Haber Ödülü'nü Timur Soykan, 3 Aralık 2022 tarihinde BirGün'de "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu" başlığıyla yayımlanan haberiyle kazandı.

Soykan, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya G.'nin kızı H.K.G.'yi 2002'de altı yaşındayken imam nikahıyla 'evlendirdiğini', kadının çocukluğu boyunca cinsel istismarda bulunduğunu yazdı. Yaşananlar, H.K.G.'nin şikâyetiyle ortaya çıkmıştı.

Görüntülü haber

Mehmet Zeki Kaya, Artı TV'de 18 Aralık 2022'de yayımlanan "Ferhat Encü'ye tokat, gazetecilere engelleme" başlıklı haberiyle görüntülü haber ödülünü kazandı. Haberde, hasta ve infazı yakılan tutukluların özgürlüğü için ailelerin yapmak istediği Adalet Nöbeti eylemine yönelik saldırıda bir polisin Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'ye tokat attığı yer alıyor.

Yaşananları görüntüleyen Kaya gözaltına alınırken, kameraya el koyan polisin ise görüntüleri silmek istediği de kayıt altına alınıyordu.

Jüri özel

Jüri, bu sene iki Jüri Özel Ödülü daha verilmesine karar verdi.

"Görüntülü Haber" dalında, muhabir Tunca Öğreten, kameramanlar Murat Baykara ve Ömer Çakan'ın, Voys Media Youtube kanalında 12 Ocak 2023'te yayımlanan "Med Çıkmazı" başlıklı haberini Jüri Özel Ödülü'ne değer gördü.

Haber, metamfetamin (med) maddesinin yaygın kullanımı, sonuçları, ne kadar kolay ve ucuza ulaşılabildiği, maddenin tedavi merkezlerinde dahi satıldığı gibi noktalara dikkat çekiyordu.

Diğer ödül ise tutuklu Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS muhabirlerinegitti.

Jüri ayrıca depremde hayatını kaybeden gazetecileri anmak ve yaralanan gazeteciler adına depremde yaralanan gazetecilerden İskenderun Ses Muhabiri Akın Bodur'a Jüri Özel Ödülü verilmesi kararlaştırıldı.

Fotoğraf ödülü

Fotoğraf Ödülü'nü, 19 Şubat 2023'de BirGün'de yayımlanan "Biz de öldük ama gömülmedik" isimli fotoğrafıyla Uğur Şahin kazandı.

Antakya'da çekilen fotoğraf, on binlerce insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca insanı etkileyen 6 Şubat depremlerinden sonra yurttaşların durumunu anlatıyordu.

Yerel gazetecilik

Yerel Gazetecilik Ödülü'nü Murat Güreş, Dersim Gazetesi'nde 26 Şubat 2023'de "Herkesin sesini duyan var, onların yok: Abdallar depremde de ayrımcılığa uğruyor" başlığıyla yayımlanan haberiyle kazandı.

Haberde, Antep'in Nizip ilçesi, Şehreküstü, Karşıyaka semtlerindeki açık alanlara, parklara derme-çatma çadır kuran Abdallar'ın zor şartlarda verdiği ayakta kalma mücadelesini anlatılıyordu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.