Tutuklu gazeteci Gök'ün iddianamesi kabul edildi

Tutuklu gazeteci Gök'ün iddianamesi kabul edildi

Tutuklu gazeteci Gök'ün iddianamesi kabul edildi

Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Abdurrahman Gök'ün "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla hazırlanan iddianamesi, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Tutukluluk halinin devamına kararı verilen Gök'ün ilk duruşması, 14 Eylül'de görülecek.

Oruç'un iddianamesine 'yetkisizlik'

Aynı dosya kapsamında tutuklanan gazeteci Mehmet Şah Oruç hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yetkisizlik kararıyla Bitlis'e gönderildi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 25 Nisan'da evlere yapılan baskınlarla gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Abdurrahman Gök, JINNEWS Muhabiri Beritan Canözer ile gazeteciler Mehmet Şah Oruç, Mıkail Barut ve Remzi Akkaya, "örgüt üyeliği" iddiasıyla 27 Nisan'da tutuklanmıştı.

Beritan Canözer, bugün Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosya üzerinden yaptığı tutukluluk incelemesi sonrası adli kontrol talebiyle serbest bırakıldı.

Abdurrahman Gök kimdir?

Mezopotamya Ajansı muhabiri. 1980'de Batman'da doğdu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu.

2004'te Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) çalışmaya başladı. Daha sonra kapatılan Zarok TV, DiHaber Ajansı ve Mezopotamya Ajansı'nda çalıştı. Yazıları bianet'te de yayımlandı.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında DİHA TV, Zarok TV ve DiHaber Ajansı KHK ile kapatıldı.

Sınır ve Ölüm adlı belgeselin yönetmenliğini yaptı. Jîna Mahsa Amini'nin ölümünün ardından İran'a giderek haberler yaptı, izlenimlerini yazdı.

Defalarca gözaltına alındı. Hakkında birçok dava açıldı. 21 Mart 2017'de Diyarbakır Newroz'unda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un polisler tarafından kurşunlanarak öldürülmesi anını kare kare fotoğrafladı. Fotoğrafları Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri – Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Bu olaydan birkaç hafta sonra 20 Nisan 2017'de polisler Gök'ün Diyarbakır Bağlar'daki evine baskın yaptı, "Örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" suçlamasıyla 7 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi propaganda suçlamasıyla Gök'e 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi.

Diyarbakır'da yürütülen "KCK soruşturması" kapsamında da 9 Ekim 2018'de çok sayıda gazeteciyle birlikte gözaltına alındı. İddia Gök'ün KCK'nın basın yayın komitesi içerisinde faaliyet yürüttüğüydü. Gözaltı işlemleri üç gün sürdü. 12 Ekim 2018'de adli kontrolle serbest bırakıldı. Gök'le ilgili iddianame, gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan yaklaşık iki yıl sonra tamamlandı.

"Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "basın yoluyla terör örgütü ardıl propagandası yapmak" ile suçlandı. Savcılık, Gök'ün 9 yıl 4 ay 15 gün 28 yıl 1 ay 15 gün arasında değişen hapis cezalarını talep etti. Dava sürüyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.